Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η υποβολή υποψηφιότητας Ναυπλίου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, το 14ο θέμα αφορά την "υποβολή υποψηφιότητας Ναυπλίου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021".

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί η πρόταση του Prefadorou και η δημοσιοποίηση της, με δύο αναρτήσεις την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, εδώ και εδώ, καθώς και η σελίδα που άνοιξα στο facebook, https://www.facebook.com/Nafplio2021, με μεγάλη ανταπόκριση, λειτούργησαν ώστε με θετικό τρόπο και άμεσα να εκφραστεί και η επιθυμία του Δημάρχου αλλά και πολλών άλλων που συμφωνούν με αυτήν.

Θεωρώ ότι από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει τις αποφάσεις του για το θέμα, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι τις στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ώστε αυτές να υλοποιηθούν.

Τα ωφέλει που θα προκύψουν είναι τεράστια, πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά και μπορεί αυτή η υπόθεση της διεκδίκησης, της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, να γίνει ο άξονας ανάπτυξης και προοπτικής του Δήμου Ναυπλιέων και όλης της Αργολίδας.

Θα σηματοδοτήσει και θα χαράξει τη συνολική αναβάθμιση του επιπέδου ζωής και το μέλλον του τόπου μας.

Να υπενθυμίσω τις δύο σημαντικές παραμέτρους που αποτελούν τα δυνατά χαρτιά για το Ναύπλιο, μας δίνουν χρονικά περιθώρια καλής προετοιμασίας αλλά και δυνατότητα μεγαλύτερου εμπλουτισμού της πρότασης.

-- Για την Ελλάδα η προθεσμία συμμετοχής στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, λήγει τον Οκτώβριο του 2015.

-- Με σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτρέπεται «οι υποψήφιες πόλεις να περιλαμβάνουν και τις γύρω περιοχές τους».

Να προσθέσω και μια τρίτη, το επιστημονικό προσωπικό της πόλης και των Ναυπλιωτών που η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η τεράστια και ανεκτίμητη ιστορική και πολιτιστική αξία που διαθέτουν το Ναύπλιο, η Ασίνη και η Μιδέα, η Τίρυνθα, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος (οι τρεις τελευταίες ανήκουν και στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), αλλά και γιατί όχι το Μυθικό Άργος, από μόνες τους αλλά και σαν σύνολο, δεν μπορούν να ξεπεραστούν από καμιά άλλη περιοχή.

Αλλά και η λαϊκή πολιτιστική παράδοση και η σύγχρονη παραγωγή πολιτισμού αποτελούν ζωντανές πραγματικότητες που μέχρι τότε είναι σίγουρο ότι θα ενισχυθούν με τη συμμετοχή των πολλών και αξιόλογων ανθρώπων που διαθέτουμε.

Ας μην προτρέχω, πρώτα να ακούσουμε τις αποφάσεις των Αιρετών μας και μετά έχουμε χρόνο.

Σημασία έχει ότι ξεκινάμε, μια προσπάθεια από όλους, που ανήκει σε όλους.

Prefadoros