Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ολόκληρη η εγκύκλιος για τους υποψήφιους Βουλευτές της ΝΔ

Ολόκληρη την εγκύκλιο για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους Βουλευτές της ΝΔ εξασφάλισε και σας παρουσιάζει ο Prefadoros.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι μέχρι την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 το απόγευμα θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους.


Θα ξεκαθαρίσει και η πρώτη φάση με όσους κατά καιρούς έχουν ακουστεί ότι ενδιαφέρονται για υποψηφιότητα.

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2012

Α.Π.: 277

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΠΡΟΣ: Όλες τις ΝΟ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που ελήφθη κατά την συνεδρίασή της την 11η Μαρτίου 2012 και εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών καθορίζεται, με την παρούσα εγκύκλιο, η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους όσων επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Τονίζεται ότι η διαδικασία αυτή αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην καταγραφή όσων επιθυμούν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες.

Οι εν ενεργεία Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εξαιρούνται από την διαδικασία που περιγράφεται στην συνέχεια, αφού συμμετέχουν αυτοδικαίως στα ψηφοδέλτιά του εφ' όσον το επιθυμούν. Οι Πρόεδροι ΝΟ.Δ.Ε. που τυχόν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν την παραίτησή τους από το αξίωμά τους στην Γραμματεία Οργανωτικού, το αργότερο έως την λήξη της προθεσμίας που καθορίζεται στην § 4 του Κεφαλαίου Α΄ της παρούσας εγκυκλίου.

Η τελική επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και η κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος σε όλη την επικράτεια θα γίνει από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με βάση τον σχετικό πίνακα που θα καταρτίσει η Εκτελεστική Γραμματεία, κατόπιν εισήγησης του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

A. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (εξαιρουμένου του ψηφοδελτίου επικρατείας) καλούνται να εκδηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας έγγραφη αίτηση-δήλωση.

1. Ποιοί δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση-δήλωση ενδιαφέροντος:

1.1. Την παραπάνω αίτηση-δήλωση μπορούν να υποβάλλουν όσοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δηλαδή:

1.1.1. Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει, την ημέρα της εκλογής, το 25ο έτος της ηλικίας τους και

1.1.2. Δεν έχουν τεθεί σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και

1.1.3. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα.

1.2. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που, αν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψήφιου βουλευτή, εμποδίζουν τόσο την ανακήρυξη όσο και την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα. Οι ιδιότητες αυτές, που είναι γνωστές ως «κωλύματα εκλογιμότητας», έχουν θεσπιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ισχύοντος Συντάγματος. Σε περίπτωση που συντρέχει κάποιο από τα θεσπισμένα κωλύματα στο πρόσωπο υποψήφιου βουλευτή και δεν παραιτηθεί έγκαιρα και νόμιμα από την θέση ή την ιδιότητα που συνιστά το κώλυμα τότε, ακόμη και εάν εκλεγεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει την βουλευτική του έδρα.

1.3. Λεπτομερείς πληροφορίες για τα κωλύματα εκλογιμότητας και τις σχετικές νόμιμες ενέργειες για την άρση τους περιλαμβάνονται στην ειδική εκλογική εγκύκλιο του Γραμματέα Εκλογών του κόμματος που συνοδεύει την παρούσα εγκύκλιο.

2. Περιεχόμενο και συνημμένα της αίτησης-δήλωσης ενδιαφέροντος:

2.1. Η αίτηση-δήλωση ενδιαφέροντος υποβάλλεται υποχρεωτικά με την συμπλήρωση του συνημμένου εντύπου (υπόδειγμα αρ. 1) και πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία του ενδιαφερόμενου, καθώς και δακτυλογραφημένο βιογραφικό σημείωμα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

2.1.1. Ονοματεπώνυμο.

2.1.2. Όνομα πατέρα και μητέρας.

2.1.3. Ημερομηνία και τόπο γέννησης.

2.1.4. Διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας.

2.1.5. Τηλέφωνα επικοινωνίας, fax και e-mail.

2.1.6. Πρόσφατο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Σε περίπτωση που το πιστοποιητικό δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί και να προσκομισθεί μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην § 4 του κεφαλαίου αυτού, θα γίνεται ειδική μνεία στην αίτηση-δήλωση του ενδιαφερομένου και θα υφίσταται υποχρέωσή του να το προσκομίσει κατά τον συντομότερο δυνατό χρόνο, αλλιώς δεν θα συμμετάσχει στην διαδικασία.

2.1.7. Οικογενειακή κατάσταση.

2.1.8. Σπουδές.

2.1.9. Επαγγελματική κατάσταση.

2.1.10. Τυχόν αιρετά αξιώματα που κατέχει ή κατείχε στο παρελθόν.

2.1.11. Τυχόν κομματικά αξιώματα και θέσεις που κατέχει ή κατείχε στο παρελθόν.

2.1.12. Πολιτική ή/και συνδικαλιστική δράση εν γένει.

2.1.13. Κοινωνική δράση εν γένει.

2.1.14. Συμμετοχή σε συλλόγους, σωματεία, ενώσεις προσώπων, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.

2.1.15. Εφ' όσον ο ενδιαφερόμενος είναι πρώην βουλευτής, δήλωση παραίτησής του από το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης οποιουδήποτε ποσού αναδρομικώς οφειλομένων αναπροσαρμογών της βουλευτικής του αποζημίωσης, καθώς και κάθε άλλου ποσού που σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο προς την βουλευτική του ιδιότητα. Σε περίπτωση που έχει ήδη ασκηθεί η σχετική αξίωση ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, πρέπει να προσκομισθεί επικυρωμένο αντίγραφο της δήλωσης που κατατέθηκε στην γραμματεία του Δικαστηρίου περί παραίτησης του προσφεύγοντος από το δικαίωμα και το δικόγραφο.

2.1.16. Απόδειξη κατάθεσης ποσού τριακοσίων ευρώ (€ 300,00) στον υπ' αριθμόν 139/51730863 λογαριασμό του κόμματος στην Εθνική Τράπεζα, ως παράβολο συμμετοχής του στην διαδικασία.

2.2. Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν τελικά ως υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα έχουν, μετά την προκήρυξη των προσεχών βουλευτικών εκλογών, την υποχρέωση να καταθέσουν στο κατά τόπο αρμόδιο Πρωτοδικείο, μαζί με την πρόταση υποψηφιότητάς τους, γραμμάτιο ΔΟΥ ποσού εκατόν σαράντα έξι ευρώ και εβδομήντα τεσσάρων λεπτών (€ 146,74), όπως προβλέπεται από την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία (άρθρο 32 § 5 του πδ 96/2007).

3. Πώς και πού υποβάλλεται η αίτηση-δήλωση ενδιαφέροντος:

3.1. Οι αιτήσεις-δηλώσεις που αφορούν τις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιώς και Αττικής υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τους ενδιαφερόμενους στην Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος (Λεωφόρος Συγγρού 340, Αθήνα, 2ος όροφος).

3.2. Οι αιτήσεις-δηλώσεις που αφορούν τις εκλογικές περιφέρειες Α' και Β' Θεσσαλονίκης υποβάλλονται αυτοπροσώπως στην Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης (Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, Θεσσαλονίκη, 5ος όροφος).

3.3. Οι αιτήσεις-δηλώσεις που αφορούν τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της χώρας υποβάλλονται στα γραφεία της τοπικά αρμόδιας ΝΟ.Δ.Ε.

3.4. Για την παραλαβή της αίτησης-δήλωσης θα χορηγείται σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με το συνημμένο έντυπο (υπόδειγμα αρ. 1), αφού προηγουμένως ελεγχθεί η πληρότητα των στοιχείων που πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνονται σ' αυτήν, καθώς και τα συνημμένα της.

3.5. Σε περίπτωση που το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου του αιτούντος-δηλούντος δεν έχει εκδοθεί ακόμη, θα διαγράφεται η σχετική μνεία στην χορηγούμενη βεβαίωση παραλαβής.

3.6. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην προηγούμενη περίπτωση (3.5.), τυχόν ελλιπείς δηλώσεις δεν θα παραλαμβάνονται.

4. Πότε υποβάλλεται η αίτηση-δήλωση ενδιαφέροντος:

Όσοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές πρέπει να καταθέσουν την σχετική αίτηση-δήλωσή τους από την 18:00 ώρα της Δευτέρας, 12 Μαρτίου 2012 έως την 18:00 ώρα της Πέμπτης, 15 Μαρτίου 2012.

B. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

1. Τα κατά περίπτωση αρμόδια για την παραλαβή των αιτήσεων-δηλώσεων των ενδιαφερομένων κομματικά όργανα, που προβλέπονται στην § 3 του Κεφαλαίου Α΄ της παρούσας οφείλουν να εφοδιάζουν τους ενδιαφερόμενους με αντίγραφα της εγκυκλίου αυτής και των συνημμένων σ' αυτήν εντύπων, καθώς και της ειδικής εκλογικής εγκυκλίου του Γραμματέα Εκλογών του κόμματος για τα κωλύματα εκλογιμότητας.

2. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από την παραλαβή της αίτησης-δήλωσης του ενδιαφερόμενου, τα εντεταλμένα στελέχη των κατά περίπτωση αρμόδιων κομματικών οργάνων θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά την πληρότητα των στοιχείων και των συνημμένων της υποβαλλόμενης αίτησης-δήλωσης και να μην την παραλαμβάνουν εάν είναι ελλιπής. Υπενθυμίζεται επίσης η υποχρέωσή τους να χορηγούν στον ενδιαφερόμενο την σχετική βεβαίωση παραλαβής της αίτησης-δήλωσής του, σύμφωνα με το συνημμένο έντυπο (υπόδειγμα αρ. 1).

3. Τα κατά περίπτωση αρμόδια κομματικά όργανα οφείλουν επίσης να εξασφαλίσουν την συνεχή λειτουργία των γραφείων τους, από την 09:00 ώρα έως την 21:00 ώρα τουλάχιστον, καθ' όλη την διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων-δηλώσεων ενδιαφέροντος που προβλέπεται στην § 4 του Κεφαλαίου Α' της παρούσας εγκυκλίου.

4. Το αργότερο έως την 20:00 ώρα της 15ης Μαρτίου 2012, τα κατά περίπτωση αρμόδια κομματικά όργανα θα αποστείλουν με e-mail προς την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος (μέσω του γραφείου του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, e-mail: gram-ke@nd.gr) ονομαστική κατάσταση που θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και τα τηλέφωνα επικοινωνίας όλων όσοι υπέβαλλαν αίτηση-δήλωση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

5. Στην συνέχεια, τα κατά περίπτωση αρμόδια κομματικά όργανα θα αποστείλουν αμέσως με κάθε πρόσφορο μέσο προς τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος τα πρωτότυπα των αιτήσεων-δηλώσεων ενδιαφέροντος που τους υποβλήθηκαν και των συνημμένων σ' αυτές εγγράφων, τηρώντας ταυτόχρονα στο αρχείο τους πλήρη φάκελο φωτοτυπικών αντιγράφων.

6. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που θα περιέλθουν σ' αυτήν, η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, θα καταρτίσει τον πίνακα υποψηφίων για κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας και θα εισηγηθεί σχετικά στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τα οριζόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, τόσο τα αρμόδια κομματικά όργανα όσο και οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται στον Γραμματέα Εκλογών του κόμματος κ. Επαμεινώνδα Λεκέα (Λεωφόρος Συγγρού 340, Αθήνα, 2ος όροφος, τηλ: 210 9444377 έως και 380).

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής

Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος

Βουλευτής Αρκαδίας


Συνημμένα:

1. Έντυπο αίτησης-δήλωσης ενδιαφέροντος με παρά πόδας βεβαίωση παραλαβής (Υπόδειγμα αρ. 1).

2. Η υπ' αρ πρωτ. 35/11.3.2012 ειδική εκλογική εγκύκλιος του Γραμματέα Εκλογών του κόμματος.


Κοινοποίηση:

Γραφείο Προέδρου

Γραφεία Αντιπροέδρων

Γενικό Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Μέλη Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Διευθυντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου

Μέλη Εκτελεστικής Γραμματείας

Μέλη Πολιτικής Επιτροπής

Γενικό Διευθυντή

Γραμματείες και Γραφεία του κόμματος

Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Εσωτερική διανομή


ΑΙΤΗΣΗ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ αρ.1

Προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας

ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

........υπογεγραμμέν............................................., του............................ κάτοικος ......................... στην οδό....................................αρ. ....... σας γνωστοποιώ με την παρούσα αίτηση-δήλωσή μου το ενδιαφέρον μου και ζητώ να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην εκλογική περιφέρεια ....................................... κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Δηλώνω ότι έχω το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, καθώς και ότι έλαβα πλήρη γνώση του περιεχομένου των σχετικών εγκυκλίων του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και του Γραμματέα Εκλογών του κόμματος.

Συνημμένα στην δήλωσή μου αυτή υποβάλλω τα προβλεπόμενα στην σχετική εγκύκλιο του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Συνυπέβαλα πρόσφατο πιστοποιητικό του ποινικού μου μητρώου. Διαγράφεται κατά περίπτωση

Θα υποβάλλω πρόσφατο πιστοποιητικό του ποινικού μου μητρώου, αμέσως μόλις εκδοθεί.

Με τιμή

... αιτ........ και δηλ.......

....................................................

....................................................................................................................................................


ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στα γραφεία της ........................................................................ της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, ......../......../2012, ημέρα ...................... και ώρα .........., ο/η υπογεγραμμένος /η......................................................................... παρέλαβα από τ....... κ/κα ..................................................... την από ......./......../2012 αίτηση-δήλωση ενδιαφέροντος, συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στην σχετική εγκύκλιο του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Συνυπoβλήθηκε πρόσφατο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Διαγράφεται κατά περίπτωση

Θα υποβληθεί πρόσφατο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου αμέσως μόλις εκδοθεί.

..... παραλαβ......

...................................................