Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η αποχώρηση της Μελίνας Τσιλιμίγκρα από τον ΛΑΟΣ

Απέφυγα να σχολιάσω και να πάρω αμέσως θέση για την αποχώρηση της Μελίνας Τσιλιμίγκρα από τον ΛΑΟΣ, αν και ήμουνα από τους πρώτους που το γνώριζα και σχεδόν το είχε προαναγγείλει στην απάντηση της στον Prefadoro, εδώ, αλλά περίμενα να "κάτσει" λίγο ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε στα ηλεκτρονικά, κυρίως, μέσα ενημέρωσης.


Οι τακτικοί αναγνώστες του Prefadorou γνωρίζουν ότι έχει αναπτυχθεί μια επικοινωνία με αλληλοσεβασμό μεταξύ Prefadorou και της Μελίνας που από την επισκεψιμότητα που έχουν οι αναρτήσεις που αφορούν το πρόσωπό της δείχνουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι αναγνώστες μου λοιπόν θα θυμούνται ότι προέτρεπα τη Μελίνα, στο δρόμο της να βρει τον πολιτικό της "δρόμο", να κάνει ένα βήμα αριστερά.

Όχι απαραίτητα γιατί ένα βήμα αριστερά θα την έφερνε σε ένα άλλο πολιτικό χώρο, που μπορεί να έχει τα ίδια και ίσως χειρότερα στεγανά από τον ΛΑΟΣ, αλλά σαν βήμα προς την απελευθέρωση από αγκυλώσεις και στερεότυπα που εκμεταλλεύονται την αγάπη προς την πατρίδα για να εγκλωβίσουν νέους ανθρώπους και να τους στερήσουν ότι το πιο πολύτιμο, την ελευθερία της σκέψης και τη διεύρυνση του ορίζοντα στα πράγματα και τις συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν, εξελίσσονται και προχωρούν.

Όλοι οι άνθρωποι, και όπου γης, είναι κατά τεκμήριο πατριώτες και υπερασπιστές του τόπου τους, της κοινωνίας τους και των ιδανικών τους, ο βαθμός μόνο είναι διαφορετικός που φτάνει μέχρι και την απατρία, ακόμα και την εκμετάλλευση.

Για μένα φλογεροί πατριώτες ήταν οι ήρωες αγωνιστές του 21 αλλά και οι πρώτοι που βγήκαν στο βουνό μετά το 40, ναι οι ΕΑΜίτες, που πολέμησαν τον κατακτητή και δεν ήθελαν την πατρίδα τους υποδουλωμένη.

Είναι αυτοί που ξεχωρίζουν, αυτοί που βάζουν πάνω και από την ίδια τους τη ζωή την πατρίδα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Προφανώς και δεν έχουν χρώμα ούτε άλλα χαρακτηριστικά που μπαίνουν σε κάποιο καλούπι.

Ο πατριωτισμός δεν είναι ιδεολογία, δεν το λέω εγώ, το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή και η ιστορία σε όλο τον κόσμο.

Το αν εκμεταλλεύονται κάποιοι τον πατριωτισμό και τον παριστάνουν σαν πολιτική άποψη ή ευγενή υπεράνω στάση ζωής είναι απλά αγυρτεία που σκοπό έχει να εγκλωβίσει ανθρώπους με ευαισθησίες στην έννοια της πατρίδας.

Της έννοιας πατρίδα που τη θεωρούν ξεκομμένη από την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, τη συντροφικότητα και κυρίως τη δημιουργική προοπτική για το μέλλον, προσκολλημένη σε ένα ηρωικό παρελθόν και μέχρις εκεί.

Ένα κορίτσι επομένως με φλογερό πατριωτισμό αλλά και ελεύθερη σκέψη, όπως αποδεικνύεται η Μελίνα, ήταν μάλλον απίθανο να παραμείνει για πολύ στο μόρφωμα του ΛΑΟΣ και απόλυτα φυσιολογικό να αναζητήσει νέους χώρους έκφρασης αλλά και σεβασμού της προσωπικότητας του.

Δεν θα αναφερθώ στην προσωπική της περιπέτεια με τις χυδαιότητες, άλλωστε η κατάργηση κάθε κανόνα είναι και αυτό δείγμα της σημερινής παρακμής που μας οδήγησαν οι κυβερνώντες, όπως και το ήταν σχεδόν αναμενόμενο να συμβεί κάποια στιγμή, το μόνο που θα πω είναι τούτο:

Μελίνα μην τα παρατάς, προτιμώ να σε κρίνω αυστηρά από το να μην υπάρχεις, πολιτικά.