Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πότε θα εκλεγεί ο νέος Δήμαρχος Ναυπλιέων

Αν συνδυάσουμε τις διατάξεις του Συντάγματος, του εκλογικού Νόμου και του Νόμου του Καλλικράτη βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορεί να έχουμε νέο Δήμαρχο Ναυπλιέων λίγο πριν από τις Βουλευτικές εκλογές ή μήπως και μετά;


Με το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής προκηρύσσονται και οι εκλογές που διεξάγονται εντός τριάντα ημερών.

Η ανακήρυξη των υποψήφιων Βουλευτών γίνεται από το Πρωτοδικείο δέκα μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Επομένως υπάρχει περιθώριο παραίτησης για τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά μέχρι και εννέα μέρες μετά την προκήρυξη.

Πάμε να δούμε τις ημερομηνίες, μια πιθανή μέρα προκήρυξης των εκλογών είναι η 11η Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, αυτό σημαίνει ότι ο Αναγνωσταράς μπορεί να παραιτηθεί μέχρι και την Παρασκευή 20 Απριλίου.

Από την ημερομηνία αυτή αρχίζει να τρέχει το δεκαπενθήμερο μέσα στο οποίο προβλέπει ο Νόμος ότι πρέπει να γίνει η εκλογή του νέου Δημάρχου, δηλαδή το δεκαπενθήμερο τελειώνει στις 5 Μαΐου με εκλογές στις 6 Μαΐου, καλό!!!

Βέβαια, κατά τη γνώμη μου που αν και το έψαξα δεν το ξεκαθάρισα, μπορεί ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να καθυστερήσει λίγο να κάνει δεκτή την παραίτηση οπότε να καθυστερήσει να μετρά και το δεκαπενθήμερο και να έχουμε εκλογή Δημάρχου μετά τις Βουλευτικές εκλογές.

Δεν είναι απόλυτα σαφές, αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς θα εκμεταλλευτεί μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο που παρέχουν οι Νόμοι για να αυξήσει τις πιθανότητες εκλογής του.

Σε αυτό πρέπει να συναινέσει και να συμφωνήσει ο Νίκος Χρόνης, ο Σύμβουλος της πλειοψηφίας με τους περισσότερους σταυρούς, που στο χέρι του είναι να καλέσει τους άλλους Συμβούλους και την επόμενη μέρα της παραίτησης Αναγνωσταρά να εκλέξουν νέο Δήμαρχο.

Απλά και καθαρά πράγματα, θα γίνουν όμως; μπα, γνωριζόμαστε πια καλά για να έχουμε αυταπάτες.