Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τελικά με έκπτωση 3% η ανάθεση για το "Χ.Α.Δ.Α. Ναυπλίου"

Λέγαμε χθες για το μαγικό 24.600 Ευρώ των απευθείας αναθέσεων με αφορμή τις "χωματουργικές εργασίες στο Χ.Α.Δ.Α. Ναυπλίου" και ήδη έγινε η ανάθεση και αναρτήθηκε στο Διαύγεια με έκπτωση 3% και τελικό ποσό πληρωμής 23.862 Ευρώ.

Το γράμμα του Νόμου τηρείται στις απευθείας αναθέσεις, κανένας δεν είναι χαζός να χάσει τη θέση του και να τραβιέται, όμως η κατάχρηση και το να γίνεται κανόνας η "διευκόλυνση" που παρέχει ο Νόμος αγγίζει τα όρια του τρόπου διαχείρισης του Δημοτικού χρήματος.



Όταν λοιπόν κατ΄εξακολούθηση και εκ προοιμίου εγγράφονται στον προϋπολογισμό ποσά στο όριο των απευθείας αναθέσεων γεννιούνται ερωτηματικά γιατί αυτά τα ποσά στη συνέχεια δίνονται από το Δήμαρχο, στην ουσία, όπου αυτός θέλει.

Στη διάρκεια μιας Δημαρχιακής θητείας τα ποσά αυτά μεταφράζονται σε αρκετά εκατομμύρια Ευρώ.

Και βέβαια δεν είναι απαραίτητο στο Δήμαρχο να μένουν "σκιές" στην κάθε ανάθεση, αλλά δεν παύει να είναι παγίδα και για τον ίδιο το Δήμαρχο με τις πιέσεις που, ανθρώπινα, δέχεται από τους πιθανούς αναδόχους.

Όλο αυτό λοιπόν είναι φυσικό να δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσο το Δημοτικό χρήμα διαχειρίζεται σπάταλα και αν θα μπορούσε να υπάρξει οικονομία.

Και βέβαια η διαχείριση του Δημοτικού χρήματος μπορεί να γίνει διαφορετικά, για οικονομία και διαφάνεια, αρκεί να το θέλει ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
 
Κάντε λίγο υπομονή και θα αποδείξω με στοιχεία τι γίνεται αλλού και δεν γίνεται εδώ.

Η απόφαση της ανάθεσης:

http://et.diavgeia.gov.gr/f/nafplio/ada/456%CE%91%CE%A9%CE%9A%CE%A6-%CE%A9%CE%92%CE%A5