Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Παιδικοί σταθμοί Ναυπλίου... σίριαλ χωρίς τέλος

Δημοσιεύω όπως έλαβα την επιστολή φίλου αναγνώστη του Prefadorou για το καυτό θέμα των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Ναυπλίου που επισημαίνει τα νέα προβλήματα και θέτει ερωτήματα που θα προκαλέσουν νέες εστίες έντασης.

Ολόκληρη η επιστολή:


"Παιδικοί σταθμοί Ναυπλίου... σίριαλ χωρίς τέλος

Δύο μήνες πριν όπως ανακοινώθηκε στον τύπο ο ΔΟΚΟΙΠΑΝ προσέλαβε προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς με δίμηνες συμβάσεις http://et.diavgeia.gov.gr/f/dpvsnaf/ada/45%CE%9F1%CE%9F%CE%950%CE%98-%CE%93%CE%A83 Αν παρατηρήσετε το κείμενο ...
Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Ν.»
Έχοντας υπόψη:
1) Το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ.Α’) πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
2) Το άρθρο 206 του Ν.3584/2007 (Κύρωση του κώδικα κατάστασης Δημοτικών και Κοινωτικών Υπαλλήλων)
Άρθρο 206 : Άρθρο 206
Προσωπικό για κατεπείγουσες εποχικές ή πρόσκαιρες ανάγκες Ο.Τ.Α.
1. Ειδικά επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Ο υπολογισμός του δωδεκαμήνου γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α). Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες. Ο φορέας που διενεργεί την πρόσληψη αποστέλλει τον πίνακα των προσληπτέων κάθε φορά στο Α.Σ.Ε.Π., καθώς και όλους τους πίνακες προσληπτέων κάθε έτους, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί έλεγχο για τη συνδρομή των όρων πρόσληψης της παρούσας περίπτωσης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι απασχολείται ή απασχολήθηκε προσωπικό κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, εφαρμόζεται η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.
2. Επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλου αντίστοιχης ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών που εμφανίζονται σε περίπτωση απουσίας τακτικού, μοναδικού στον κλάδο υπαλλήλου, λόγω κυήσεως, τοκετού και μητρότητας, αργίας ή διαθεσιμότητας και για το χρονικό διάστημα διάρκειας του κωλύματος.
3. Η πρόσληψη του προσωπικού των ανωτέρω παραγράφων δεν υπάγεται στη διαδικασία έγκρισης της Π.Υ.Σ. 33/2006 (ΦΕΚ 280 Α΄), όπως ισχύει.
Άρθρο 207
Λύση της σύμβασης
1. Μετά τη λήξη του χρόνου απασχόλησης, η σύμβαση εργασίας λύεται αυτοδικαίως και το προσωπικό αποχωρεί από την υπηρεσία χωρίς την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης.
Οποιαδήποτε παράταση της αρχικής σύμβασης ή ανανέωση με σύναψη νέας σύμβασης πέρα από το
ανώτατο κατά περίπτωση χρονικό όριο απασχόλησης απαγορεύεται.
Τα αρμόδια για την εκκαθάριση των αποδοχών όργανα παύουν να καταβάλλουν αποδοχές σε προσωπικό που διατηρείται κατά παράβαση των προηγούμενων διατάξεων, άλλως τα καταβαλλόμενα ποσά καταλογίζονται σε αυτά.

Αύριο (σήμερα) λήγει η σύμβαση των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις. Το παραπάνω άρθρο του Νόμου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι παράνομη η επαναπρόσληψη των ίδιων ατόμων μετά τη λήξη της δίμηνης σύμβασης εντός δωδεκαμήνου, κάτι που βγήκε στον τοπικό τύπο και όταν βγήκε η συγκεκριμένη προκήρυξη.
Η Διευθύνση των παιδικών σταθμών ανακοινώνει σε όλους εμάς τους γονείς στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σταθμού ότι από Ιανουάριο ο ΔΟΚΟΙΠΑΝ θα προσλάβει προσωπικό με 7μηνη σύμβαση, ενώ στην πραγματικότητα έχει κάνει κινήσεις και πάλι για δίμηνες συμβάσεις και η διεύθυνση των σταθμών διατυμπανίζει παντού ότι θα μπουν τα ίδια άτομα που δούλευαν και τώρα με δίμηνη σύμβαση..ενώ από τον Νόμο απαγορεύεται.
Απο ποιό ελέγχονται αυτές οι προκηρύξεις και τα αποτελέσματά τους για τη νομιμότητά τους?
Γιατί τάζουν στις κοπέλες 7μηνο, ενώ ο ΔΟΚΟΙΠΑΝ παίρνει έγκριση για δίμηνα? Και πώς γίνεται ξαφνικά να μπουν τα ίδια άτομα, ενώ ο Νόμος το απαγορεύει? Ο κύριος δήμαρχος τα γνωρίζει όλα αυτά???
Πρεφαδόρε θα θελα νακούσω τη γνώμη σου."

Ο Prefadoros δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην επιστολή του φίλου αναγνώστη του, άλλωστε τα λέει όλα.

Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις και όπου διαπιστώσω μη σύννομες ενέργειες θα απευθυνθώ, όπως ήδη έχω κάνει, και για δεύτερη φορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

Υπάρχουν όρια, και ανοχή, στην άσκηση της εξουσίας και σαν πολίτες έχουμε υποχρέωση να τα ελέγχουμε.