Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Πως διαμορφώνεται το σκηνικό

Σε δύο μήνες ακριβώς, στις 26 Μαΐου 2014, θα έχουμε καινούργιο Δήμαρχο και καινούργιο Περιφερειάρχη.

Πέρασε ένα διδακτικό και πλούσιο τετραήμερο για το Ναύπλιο, εορταστικό θα έλεγα, που σηματοδοτεί την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, με όλες τις δυνάμεις και τα όπλα των υποψηφίων.

Πριν ακόμα από ένα μήνα, το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.


Ο Τατούλης κυρίαρχος και σχεδόν μόνος του "έπαιζε" όπως ήθελε στο πολιτικό παιχνίδι αλλά και στην επιρροή, δίχως ουσιαστικά αντιπολιτευτικό λόγο πλην των εξαιρέσεων Γόντικα και Πατσαρίνου, στον κόσμο που μόνο αυτόν έβλεπε στις τηλεοράσεις του.

Από τη στιγμή που πήρε το σιωπηλό χρίσμα από το Σαμαρά και το πιο ηχηρό από τον Βενιζέλο, λες και έπεσε πυρηνική βόμβα στην Πελοπόννησο, το μέγα ζήτημα της διαχείρισης του χρήματος με τις συμπτωματικές, τουλάχιστον αναθέσεις, έγινε πρωτοσέλιδο, ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης έγινε αφορμή για μια διάσπαση που φέρνει αντιμέτωπους μέχρι χτες συνεργάτες και Αντιπεριφερειάρχες και σαν να μην έφταναν αυτά, τρεις δυνατές υποψηφιότητες.

Από δεξιά, το ψηφοδέλτιο Μανώλη, που μπήκε δυναμικά με καταγγελίες, από αριστερά ο Βουδούρης που και αν στην αρχή αμφισβητήθηκε, αποκτά με το πέρασμα του χρόνου δυναμική εκλογής, μέσα στο κέντρο του συστήματος Τατούλη η υποψηφιότητα Δέδε με τη στήριξη των άλλων Αντιπεριφερειαρχών, ψαλιδίζουν πολύ τις φιλοδοξίες του νυν Περιφερειάρχη να συνεχίσει τη θητεία του.

Στην ουσία ο Πέτρος Τατούλης διαθέτει τρεις μόνο δυναμικούς συνεργάτες, τις κυρίες Νικολάκου και Τζανετέα και τον δικό μας Τάσσο Χειβιδόπουλο.

Προσωπικά βλέπω πολύ δύσκολο να αντέξει στις επιθέσεις από παντού, απόλυτα δικαιολογημένες κατά τη γνώμη μου, το ύφος, ο τρόπος, άσκησης της εξουσίας και η διάθεση του χρήματος κάθε άλλο παρά διαφανής ήταν.

Έχω γράψει κατά καιρούς για τις σπατάλες, αλλά και για το θέμα της επιλογής της διαχείρισης των σκουπιδιών που δεν πείθει σαν η καλύτερη λύση.

Στα δικά μας, ο Κωστούρος συνεχίζει να τρέχει, αναθεώρησε λίγο την τακτική του, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του πολιτικό εαυτό που δημιουργεί αντιθέσεις ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.

Άλλωστε πριν λίγο καιρό πίστευε ότι είχε "καθαρίσει τη μπουγάδα", με την αμέριστη και απροκάλυπτη βοήθεια κάποιων "επώνυμων", που κάνουν τα πάντα για να τον στηρίξουν.

Όμως, η δυναμική που "κρυβόταν" επιμελώς από κάποια ΜΜΕ και η δουλειά που έκανε τέσσερα χρόνια τώρα ο Γραμματικόπουλος, αναδείχτηκαν και πλέον παίρνει κεφάλι στη διεκδίκηση της Δημαρχίας.

Από την άλλη, η ζωντανή και συνεχώς ενισχυμένη εμφάνιση της Αυτοδιοικητικής Ριζοσπαστικής Ανατροπής, ΑΥΡΑ, του Παντελή Κοκκινόπουλου δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανατροπής, τουλάχιστον στις μέχρι χτες ισορροπίες.

Η Άλλη Πρόταση ξαναγυρίζοντας στις παλιές πρακτικές, του εντυποσιασμού σε ευαίσθητα θέματα, επιχειρεί να αναστήσει πολιτικές νοοτροπίες που έχουν ξεπεραστεί.

Το ΚΚΕ με το νέο επικεφαλής Γιώργο Πινάτση, ήδη συγκροτεί τον πυρήνα του και "μαζεύει" τον κόσμο του, ξεκίνησε περιοδείες και φιλοδοξεί σε μια παρουσία που θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτσι έχει η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από δυο μήνες προεκλογικός αγώνας μένει.

Όσο για μεθόδους πολιτικής αντιπαράθεσης, να ένα παράδειγμα.

Τη δευτέρα το βράδυ, στο TVSUPER, η Σωτηρία Παπαδοπούλου είχε συνέντευξη το Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο.

Την Τρίτη το βράδυ, στο MAXTV, είχε στις 10 και τέταρτο ο Άγγελος Δρίτσας συνέντευξη το Χρήστο Γραμματικόπουλο.

Λίγες ώρες πριν, αποφασίζεται και ανακοινώνεται ότι η συνέντευξη του Δημάρχου, θα ξαναμεταδοθεί από το TVSUPER, στις 10 την Τρίτη, ένα τέταρτο πριν από αυτή του Γραμματικόπουλου.

Μιλάμε για υψηλού επιπέδου κινήσεις, συμπτωματικές πάντα.

Η Σωτηρία Παπαδοπούλου, ο Πολύδωρος Δάκογλου και ο Χρήστος Ζώης, είναι συνεργάτες του TVSUPER, που τελείως συμπτωματικά έχει κόψει από τις οθόνες του τον Χρήστο Γραμματικόπουλο, εδώ και χρόνια.

Καλό αγώνα, σε όλους.

Prefadoros

Υ.Γ. Μόλις πληροφορήθηκα ότι η συνέντευξη του Γραμματικόπουλου θα μεταδοθεί και πάλι την Τετάρτη το βράδυ, επομένως μπορεί να δούμε για τρίτη φορά και του Δημάρχου.