Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ας μιλήσουμε για το προσφιλές των εκλογών, ποσοστά και προοπτικές


Η ιδιομορφία των Δημοτικών εκλογών είναι ότι παίζει αποφασιστικό ρόλο η παρουσία υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων που μπορεί να φέρουν ψήφους στο Συνδυασμό.

Οι επικεφαλής έχουν τον κύριο ρόλο τη δεύτερη Κυριακή, όπου οι Σύμβουλοι έχουν ξεκαθαρίσει και μετρά πλέον το βάρος της προσωπικότητας των υποψηφίων Δημάρχων.


Κριτήριο και οδηγός κάθε πρόβλεψης, πέρα από την κατάσταση που δημιουργείται μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι οι επιδόσεις Συνδυασμών και υποψηφίων στις προηγούμενες.

Με τα σημερινά δεδομένα έχουμε δύο Συνδυασμούς, Κωστούρου και Γραμματικόπουλου που έχουν ήδη έτοιμα ψηφοδέλτια και μάχονται για την πρωτιά και τους Συνδυασμούς που είναι υπό εκκόλαψη, της Αυτοδιοικητικής Ριζοσπαστικής Ανατροπής, της Άλλης Πρότασης και του ΚΚΕ.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2010 όπου ο πανίσχυρος Δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς είχε όλα τα δεδομένα μαζί του, τα ποσοστά του στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Ναυπλιέων κυμάνθηκαν από 39 έως 45%.

Με βάση αυτό το ποσοστό, ο τωρινός Δήμαρχος και κληρονόμος Δημήτρης Κωστούρος, μπορεί να διατηρεί τη Δημαρχία, που γνωρίζουν όλοι πως την κατέκτησε, όμως έχει σοβαρότατες απώλειες σε Συμβούλους βασικά στηρίγματα της Δημαρχίας Αναγνωσταρά.

Να δούμε ονόματα και ψήφους, αυτοί που έφυγαν και στηρίζουν Γραμματικόπουλο:

Χρόνης, πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος με 1340, Τσιόδρας 676, Νώτης 724, Κουτρουμπής 586, Κούτσελα 806, Βασιλόπουλος 760.

Αυτοί που έμειναν και θα ξαναπολιτευτούν με τον Δήμαρχο Κωστούρο:

Αυγουστόπουλος 631, Βλαχόπουλος 515, Μπακέτος 1082, Καρέλης 622, Λυκομήτρος 992, Μπακέας 843, Μπούκουρης 734, Τζαρίμας 1267, Τραγγάλου 480.

Αυτοί που δεν έχουν εκφραστεί καθαρά και δεν ξέρουμε τι θα κάνουν:

Αρματάς 1020, Μπούνος 872, Χριστόπουλος 932, Μπαρού 1093.

Για να δούμε το συμπέρασμα, αν υπολογίσουμε και την επιρροή του Γραμματικόπουλου στο χώρο της ΝΔ, τότε από το Συνδυασμό του Αναγνωσταρά έχει μείνει κληρονομιά στον Κωστούρο κάτι λιγότερο από το μισό της εκλογικής δύναμης του 2010.

Προστίθεται βέβαια και η Δημαρχιακή επιρροή λόγω οικονομικής ισχύος και τακτοποιήσεων που εκλαμβάνονται από κάποιους σαν ρουσφέτια, συν την καθημερινή διαφημιστική προβολή, αποτέλεσμα, ξεκινά κάτι παραπάνω από το μισό ποσοστό Αναγνωσταρά του 2010, κάτι παραπάνω από το 20%.

Οι νέοι υποψήφιοι που μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει ο Δήμαρχος Κωστούρος, χωρίς να μειώνω την προσωπικότητα κανενός την οποία και σέβομαι, είναι πολύ χαμηλού ψηφολεκτικού επιπέδου, προσαρμοσμένη να μην θίξει την παντοδυναμία των ισχυρών προηγούμενων συμβούλων, που όλοι γνωρίζουμε.

Συμπέρασμα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις και τραβηγμένο από τα μαλλιά και αν δεν κατέβουν στις εκλογές οι προοδευτικές και Αριστερές δυνάμεις -που τελικά όλα δείχνουν ότι θα κατέβουν- να πάει ο Κωστούρος στον πρώτο γύρο μέχρι το 25-30%.

Ο Γραμματικόπουλος ξεκινά βέβαια από το αδιαμφισβήτητο 18% των προηγούμενων εκλογών, που πήρε ως ανεξάρτητος και απέναντι μάλιστα σε πανίσχυρα ψηφοδέλτια και φυσικά με όπλο την έντονη αντιπολιτευτική παρουσία, σε όλες τις περιφέρειες και για όλα τα θέματα, τεσσάρων χρόνων.

Μαζί λοιπόν με τους Συμβούλους που διαχώρισαν τη θέση τους από τον Κωστούρο, αλλά και τις πολλές και αξιόλογες προσχωρήσεις συμπολιτών μας από όλα τα μέρη του Δήμου, ξεκινά από το διπλάσιο της δύναμης του 2010, ξεκινά τουλάχιστον από το 35%.

Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ σημαντικές, συνήθως οι εκλογές κρίνονται πολύ πριν την τελική ευθεία.

Ξέρω ότι πολλοί διαφωνείτε, κρατήστε την ανάρτηση για τη βραδιά των εκλογών.

Μέχρι τότε ξαναθυμηθείτε τα αποτελέσματα, πατώντας για μεγέθυνση.

Prefadoros