Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο κύβος ερρίφθη, επόμενος Δήμαρχος Ναυπλιέων ο Κώστας Τσιόδρας

Είναι όπως όλα δείχνουν οριστικό και αποτελεί την τελική επιλογή του Παναγιώτη Αναγνωσταρά αλλά και του μέχρι πριν λίγο Αντιδημάρχου Νίκου Χρόνη, να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τσιόδρα σαν επόμενου Δημάρχου του Δήμου Ναυπλιέων.

Αν και οι προσωπικές σχέσεις Αναγνωσταρά-Χρόνη δεν βρίσκονται σε καθόλου καλό σημείο η ανάγκη και οι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα τους ανάγκασαν να συμφωνήσουν και να στηρίξουν τον Κώστα Τσιόδρα.

Ο Νίκος Χρόνης, παντοδύναμος Αντιδήμαρχος μέχρι προχτές και πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος, δεν θέλει ούτε τον Μπαρού ούτε τον Κωστούρο και ο Αναγνωσταράς δεν μπορεί να του πάει κόντρα αφού ευελπιστεί στην τελική στήριξη του Γιάννη Μανώλη, στενού φίλου και συνεργάτη του Χρόνη, στις Βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη και η απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στις επόμενες Δημοτικές εκλογές, που είναι σε δυο χρόνια, τον Χρήστο Γραμματικόπουλο κάνει τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά να απορρίπτει τις λύσεις Μπαρού-Κωστούρου και να επιλέγει τον Κώστα Τσιόδρα που δέχεται; να τελειώσει ως Δήμαρχος τη θητεία που ξεκίνησε σαν Δημοτικός Σύμβουλος.

Ο Αναγνωσταράς με άλλα λόγια επιλέγει την καλύτερη από τις χειρότερες λύσεις που έχει στο δρόμο του για τις Βουλευτικές εκλογές, αυτήν του σοβαρού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με επιλογή Μπαρού, ο Αναγνωσταράς,  μπορεί να ελπίζει στην βοήθειά του, και στη συμπαγή μάζα ψηφοφόρων του, όμως "διώχνει" τον Γραμματικόπουλο και έρχεται αντιμέτωπος με την επιθυμία του κόμματος γιατί ο Μπαρού θα θελήσει πιθανόν μετά το μεταβατικό δίχρονο να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος βάζοντας σε κίνδυνο του σχεδιασμούς του κόμματος.

Θα μου πείτε ότι δυο χρόνια είναι πολύς πολιτικός χρόνος και πολλά μπορεί μέχρι τότε να αλλάξουν.

Ναι, αλλά οι Βουλευτικές εκλογές σχεδόν έφτασαν και οι πολιτικοί σχεδιάζουν για το τώρα και όχι για το αύριο.

Ο Κωστούρος, παρά την εργατικότητά του, δεν θεωρείται "δικός" τους και επομένως απορρίπτεται γιατί τα δυο χρόνια είναι πολλά για έναν ικανό και αποφασισμένο που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και τους σχεδιασμούς.

Άλλη λύση από το χώρο της ΝΔ είναι με περιορισμένο ειδικό βάρος και δεν έχει πιθανότητες αφού και οι ισχυροί "παίχτες", σε τέτοια περίπτωση, θα στραφούν ομαδικά εναντίον του Αναγνωσταρά.

Μέχρι πριν λίγο είχε επικρατήσει η υποψηφιότητα του Γιατρού Βασιλόπουλου, του πλέον "άχρωμου" Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης, αλλά είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται.

Ο Τάκης, Αναγνωσταράς, έκανε από την αρχή ένα λάθος στρατηγικής, παρέτεινε και παρατείνει όσο μπορεί την παραίτησή του από Δήμαρχος για να ελέγξει τις εξελίξεις προς όφελος της Βουλευτικής του υποψηφιότητας.

Αυτό θα είχε λογική αν υπήρχε ένας αδιαμφισβήτητος διάδοχος, όταν υπάρχουν απλά καλές επιλογές και κατά ένα μεγάλο μέρος μη ομογενείς, και μην ξεχνάμε, περιφερειακοί Σύμβουλοι που μπορεί να έχουν και άλλα κριτήρια, τότε η επιδίωξη να βγεις αλώβητος και νικητής είναι αδύνατη.

Φάνηκε καθαρά με τον τραγέλαφο που δημιουργήθηκε με τους παραιτημένους Αντιδημάρχους και τις επιλογές για τους καινούργιους.

Όποιος και να είναι ο επόμενος Δήμαρχος τελικά, αυτός που θα υποστεί και θα νοιώσει το βάρος της ήττας των άλλων θα είναι ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς όπως και θα νοιώσει και τη δική του ανεπάρκεια στο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την υποψηφιότητα μιας Βουλευτικής εκλογής.

Μπορεί να αποδείχτηκε άριστος "παίχτης" στις Δημοτικές εκλογές αλλά οι Βουλευτικές έχουν άλλους κανόνες, ας ρωτήσει και τον Ειδικό του Σύμβουλο.

Θα πούμε σύντομα και γι΄αυτό.