Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, και περιέχει τον προβληματισμό και τα αιτήματα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κεντρική εξουσία.

Δυστυχώς τείνει να γίνει η Ένωση, των Δημάρχων στην ουσία, μια συντεχνία επαγγελματιών τον καιρό που οι συντεχνίες υπό το βάρος των "αμαρτιών" τους καταρρέουν.


Εξηγούμαι, παρά την τελείως επιδερμική αναφορά στη σημερινή κρίση σαν να πρόκειται για κάτι ακαθόριστο που ξαφνικά προέκυψε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει μερίδιο ευθύνης, αποφαίνεται για το ξεπέρασμα της κρίσης, "Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας".

Και μεις αυτό θέλουμε, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο όραμα και αυστηροί κανόνες εσωτερικής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης πράγμα που δεν συνοδεύει το ψήφισμα των Δημάρχων.

Αντίθετα ζητούνται περισσότερα χρήματα, εντάξεις σε προγράμματα χρηματοδότησης, εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων από κεντρικούς πόρους, άρση του προληπτικού ελέγχου από τους Επιτρόπους, άρση του ασυμβίβαστου των Δημάρχων, με λίγα λόγια αύξηση της δύναμης των Δημάρχων με το να γίνουν πιο ισχυροί οικονομικά και πιο ανεξέλεγκτοι στη διαχείριση.

Όλα αυτά βέβαια στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας και με τη νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου που όλοι πλέον γνωρίζουμε πως λειτουργεί στις τοπικές κοινωνίες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κακά τα ψέματα, έχει καταντήσει κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας όπου οι Αρχηγοί των κομμάτων και ο Πρωθυπουργός έχουν τον απόλυτο έλεγχο και την εξουσία με τα διάφορα όργανα απλά να νομιμοποιούν τις αποφάσεις τους και τους προσωπικούς τους σχεδιασμούς.

Έχει χαθεί ο ρόλος της λαϊκής συμμετοχής που είναι η ουσία της Αυτοδιοίκησης με συνέπεια τη στρέβλωση του σημαντικού κύτταρου και βάσης της Δημοκρατίας.

Ας μας πείσουν πρώτα οι Δημοτικοί μας Άρχοντες ότι δεν αποτελεί γι΄αυτούς ένα προσοδοφόρο επάγγελμα καριέρας και μετά ας ζητήσουν περισσότερα χρήματα, περί διαφάνειας και διαχείρισης κουβέντα στο ψήφισμα, και περισσότερες αρμοδιότητες.

Στο κάτω κάτω ας αποδείξουν ότι αυτά τα ζητούν για την περιοχή τους και τους Δημότες τους.

Περισσότερα για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην aftodioikisi.gr.