Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ο "φανταστικός" προϋπολογισμός του 2012 και το Ευρώ

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012 και δεν είναι δύσκολο να επισημάνει κανείς ότι πρόκειται περισσότερο για ευχολόγιο παρά για ένα καλοδουλεμένο πρόγραμμα που θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση.

Οι δαπάνες περιορίζονται ελάχιστα χάρη στο νέο μισθολόγιο και περαιτέρω μείωση στις συντάξεις, μείωση στα ποσά για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ελαχιστοποίηση των Δημοσίων Επενδύσεων και πάγωμα των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία.


Τα έσοδα προβλέπει να αυξηθούν από φόρους και άλλα χαράτσια που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν.

Είναι απλό, με τέτοια μεγάλη ύφεση, με ένα εκατομμύριο ανέργους, με έναν στους τρεις εργαζόμενους να μην είναι δηλωμένοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο το πως θα αυξηθούν τα έσοδα μόνο οι συντάκτες του προϋπολογισμού το πιστεύουν.

Εκτός αν φορολογήσουν και τον αέρα οπότε θα αρχίσουμε να πεθαίνουμε από έλλειψη οξυγόνου και θα λυθεί το πρόβλημα.

Όσο για το Ευρώ, μάλλον ήρθε η ώρα οι εμπνευστές του να δουν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται και αν προλαβαίνουν να κάνουν τις διορθώσεις, και κυρίως να πάρουν αποφάσεις, γιατί με την κρίση χρέους που επεκτείνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη το τέλος του πλησιάζει.

Σας φαίνεται υπερβολικό, δεν είναι γιατί οι ανισότητες, οι διαφορές και οι διαφορετικές κουλτούρες στις χώρες που απαρτίζουν την Ευρωζώνη δεν μπορούν να εξισωθούν με το κοινό νόμισμα όταν απέτυχε η σύγκληση σε όλους τους τομείς εκτός της αύξησης του πλούτου των Πολυεθνικών και των Τραπεζών.

Δεν ξέρω πότε θα γίνει, αλλά η επιστροφή στα Εθνικά Νομίσματα ήδη έχει δρομολογηθεί εκ των πραγμάτων, τουλάχιστον για τις χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα χρέους και όσο και αν οι Γερμανοί απειλούν αυτό φοβούνται περισσότερο οι Γερμανοί.

Και κάτι τελευταίο που τα ΜΜΕ δεν πρόβαλλαν όπως έπρεπε και αξίζει, η Ιρλανδία που εδώ και ένα χρόνο μας έλεγαν ότι πάει θαυμάσια, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι εκτός στόχων και η Τρόικα απαιτεί νέα μέτρα, φόρους και περικοπές και το κυριότερο αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε μια χώρα που βάσισε την ανάπτυξή της στη χαμηλή φορολογία.

Δείτε και τη σημερινή εικόνα της αγοράς και βγάλτε συμπέρασμα:

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231138603