Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ο Δήμος Ναυπλιέων μοιάζει αιχμάλωτος στις πολιτικές φιλοδοξίες του Παναγιώτη Αναγνωσταρά

Εξηγούμαι από την αρχή, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και του κάθε πολιτικού να κάνει τις επιλογές του και να προσπαθεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του.

Δεν είναι όμως δικαίωμά του αυτό να γίνεται εις βάρος της αιρετής εξουσίας που ήδη κατέχει.



Ο Νόμος άλλωστε προβλέπει μια σειρά από περιορισμούς, γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, εκτός βέβαια από τους αιρετούς που όσο να΄ναι αυτοί νομοθετούν.

Εδώ και περίπου ένα μήνα που άρχισε να φαίνεται ότι οι Βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν, ίσως το Μάρτιο, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς ξεκίνησε φανερά πλέον τον αγώνα του για την Βουλευτική εκλογή.

Οι τύποι βέβαια μπορεί να τηρούνται, δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά, όμως στην ουσία η λειτουργία του Δήμου έχει αφεθεί στην τύχη της.

Πρώτα πρώτα γιατί όσο και αν θέλει να είναι Δήμαρχος ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς είναι φυσιολογικό οι πράξεις του αυτό το διάστημα να επηρεάζονται από την άλλη ιδιότητα, αυτή του υποψήφιου Βουλευτή, που ασφαλώς έχουν προτεραιότητα γι΄αυτόν.

Είναι κατ΄ανάγκη κακό αυτό για το Δήμο; σαφέστατα, γιατί άλλα τα κριτήρια και οι δράσεις ενός προσώπου που εκπροσωπεί και διοικεί όλο το Δήμο και άλλα αυτού που απευθύνεται κυρίως σε κομματικό ακροατήριο που έχει συμφέροντα που μπορεί να εμπλέκονται στη λειτουργία του Δήμου.

Και αν αυτά, καλοπροαίρετα να πω, ότι μπορεί να τα διαχειριστεί ένας έμπειρος πολιτικός όπως ο Αναγνωσταράς, αυτό που δεν μπορεί να διαχειριστεί, εκ των πραγμάτων, είναι το θέμα της διαδοχής του που ξεκίνησε και αυτό μαζί με τον προεκλογικό του αγώνα.

Εκεί είναι που γίνεται πραγματικά χαμός και ας μην δημοσιοποιούνται όλα.

Αρκετοί οι φιλόδοξοι, πάνω από τρεις αυτή τη στιγμή, που δεν κάνουν τίποτα άλλο όλη μέρα πως να επηρεάσουν τους συναδέλφους τους Δημοτικούς Συμβούλους και να τους πείσουν να τους ψηφίσουν.

Να ήταν μόνο αυτό μικρό το κακό, έλα όμως που μπαίνουν οι κομματικές επιθυμίες, οι επιρροές πολιτικών προσώπων εκτός του Δήμου, το αν ο επόμενος Δήμαρχος θα είναι απλά μεταβατικός ή θα πάει το Συνδυασμό στις επόμενες εκλογές, θα δεχτεί κάποιος ρόλο μεταβατικού και αν μετά αλλάξει γνώμη;

Όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Δήμος θα έπρεπε να είναι μια γροθιά για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που γίνονται δυσκολότερα από την οικονομική κρίση της χώρας και του ίδιου του Δήμου.

Δεν ελέγχεται λοιπόν η κατάσταση και όσο αργούν οι εκλογές και όσο θα πλησιάζουμε σε αυτές τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα από την αιχμαλωσία του Δήμου από τον Δήμαρχο του.

Καταλαβαίνω ότι ο Αναγνωσταράς θέλει να εξαντλήσει όλο τον πολιτικό χρόνο που έχει στη διάθεσή του, όμως αν αυτό πρόκειται να γίνει σε βάρος του Δήμου, που υπηρετεί ήδη για εννέα χρόνια, τότε καλύτερα να παραιτηθεί τώρα και να ανοίξουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Ο πολιτικός χρόνος που μοιάζει σύμμαχος μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός.

Θα επανέλθω σύντομα με τις παραμέτρους και τα πρόσωπα της διαδοχής.