Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το "καλαμπούρι" με τις απευθείας αναθέσεις συνεχίζεται και στο ΔΟΚΟΙΠΑΝ

Έχω αναφερθεί στη "φάμπρικα" των απευθείας αναθέσεων πολλές φορές, όχι μόνο από το Δήμο Ναυπλιέων, που δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια στους Δημάρχους να "μοιράζουν" ζεστό Δημοτικό χρήμα όπου θέλουν και όσες φορές θέλουν.

Αν κάνετε μια "σούμα" των ποσών που ένας Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια μιας μόνο θητείας, διαθέτει με απευθείας αναθέσεις θα δείτε ένα νούμερο αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ.

Τέτοια δυνατότητα δεν ξέρω αν ακόμα και Υπουργοί την έχουν και απορώ με τους ελεγκτές της Τρόικας πως δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα.



Οι μισθοί και οι συντάξεις τους ενδιαφέρουν μόνο, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Είχαμε λοιπόν μέχρι τώρα τους Δημάρχους, με τις απευθείας αναθέσεις, αποκτήσαμε όμως και τους Προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων που ανακάλυψαν αυτή τη δυνατότητα μέσα από την εξουσία που ανέλαβαν.

Έτσι ο κ. Δημήτρης Μπακέας, Πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΑΝ, έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των απευθείας αναθέσεων με τελευταίο "κατόρθωμα" δύο αναθέσεις με 9.600 και 24.600 Ευρώ για παροχή υπηρεσιών

Δείτε από την ανάρτηση στο Διαύγεια,

https://diavgeia.gov.gr/doc/457%CE%9E%CE%9F%CE%950%CE%98-%CE%A95%CE%93?inline=true

"Αα. Εγκρίνουμε τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο ¨ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ Η/Υ.’’ προϋπολογισμού 9.600,00. ευρώ με απευθείας ανάθεση.
Αβ. Αναθέτουμε την ανωτέρω υπηρεσία στην εταιρεία «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Α.Ε.», έναντι του ποσού των 9.600,00 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην τεχνική περιγραφή και την υποβληθείσα πρόσφορα."

"Βα. Εγκρίνουμε τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την «Συντήρηση & Υποστήριξη του Λογισμικού του ΔΟΚΟΙΠΑΝ Ναυπλίου για το έτος 2011», προϋπολογισμού 20.000,00 ευρώ , πλέον ΦΠΑ με απευθείας ανάθεση.
Ββ. Αναθέτουμε την ανωτέρω υπηρεσία στην εταιρεία «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Α.Ε.», έναντι του ποσού των 20.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην τεχνική περιγραφή και την υποβληθείσα πρόσφορα."

Να ρωτήσω με αφέλεια, ποιος έκανε την εκτίμηση του ποσού από το ΔΟΚΟΙΠΑΝ; ο Πρόεδρος; έχει τις γνώσεις; ο ανάδοχος; ότι θέλει μπορεί να ζητήσει αυτός αφού είναι υπηρεσία, δεν υπάρχουν άλλοι που θα μπορούσαν με ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ να αναλάβουν το έργο; έγινε έρευνα αγοράς; με 34.200 Ευρώ παίρνεις δύο Masters Πληροφορικής και σου κάνουν και χίλιες δυο άλλες δουλειές.

Βέβαια θα μου πείτε αφού τις επιτρέπει ο Νόμος γιατί φωνάζω, μα γιατί ο Νόμος προβλέπει τις απευθείας αναθέσεις για επείγουσες περιπτώσεις και υποτίθεται μικροποσά, δεν λέει να βάζουμε στους προϋπολογισμούς και να εγκρίνονται όλο ποσά 24.600 Ευρώ για να μπορούν μετά να δοθούν με απευθείας αναθέσεις.

Καταλάβατε; Δήμαρχοι και Πρόεδροι έχουν Δημοτικό "μπεζαχτά" που ποιος μας λέει ότι τον σέβονται και δεν τον χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς; όταν μάλιστα γίνεται κανόνας;