Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Αναγνωσταράς και υποψήφιοι Δήμαρχοι ανεβάζουν στροφές και την αγωνία τους

Φουλ τριήμερο για τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά με επίσκεψη στην Ερμιονίδα, πολλές βόλτες γύρω από τον Άγιο Πέτρο στο Άργος και εμφανίσεις μέχρι αργά το Σάββατο βράδυ σε στέκια του Ναυπλίου.

Σε "gourmet" εστιατόριο με ενδιαφέρουσα παρέα, οικογενειακή, τον πήρε το μάτι του Prefadorou πριν συνεχίσει τη νυχτερινή του περιπλάνηση.Ενώ λοιπόν ο Τάκης έχει βάλλει φουλ τις μηχανές και τρέχει προλαβαίνοντας τους άλλους συνυποψήφιους της ΝΔ, γιορτάζει και το χρόνο της εκλογής του το 2010 τέτοιο καιρό, οι επίδοξοι διάδοχοι βρίσκονται σε αναμονή και κρύβουν τα χαρτιά τους.

Πρώτα να σας πω ότι κυκλοφορεί η φήμη ότι θα παραιτηθεί από Δήμαρχος αυτή την εβδομάδα.

Ο Prefadoros λέει ότι δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί τώρα, τρεις μήνες τουλάχιστον πριν από τις Βουλευτικές εκλογές, γιατί πολύ απλά θα έχανε την επιρροή του και πιθανόν να δημιουργούσε και αντιπάθειες μέσα στο συνδυασμό του, όμως μπορεί να υπάρχει κάτι που φοβάται και γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Γνώμη μου είναι ότι θα το τραβήξει όσο πάει.

Πάμε στους υποψήφιους Δημάρχους, αυτοί που έχουν αποφασίσει να βγουν μπροστά αλλά μέχρι στιγμής κρατούν στάση αναμονής στην ανακοίνωση είναι ο Κωστούρος και ο Μπαρού.

Από κει και πέρα, όπως ήδη έχω γράψει, θα υπάρχουν άλλες δύο υποψηφιότητες, μπορεί και τρεις.

Έχει λογική ή υπάρχουν τόσοι πολλοί που να αισθάνονται ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της Δημαρχίας;

Εκ πρώτης όψεως όχι, όμως το σύστημα εκλογής επιτρέπει παιχνίδια και ισορροπίες που μπορεί κάποιος να μη θέλει να βγει Δήμαρχος αλλά να μπει στο παιχνίδι της διαδικασίας για να αποκομίσει οφέλη σαν ρυθμιστής.

Εξηγούμαι, θα ψηφίσουν οι είκοσι Δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού, και όποιος από αυτούς θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

Ο νέος Δήμαρχος βγαίνει με 11 ψήφους υποχρεωτικά στις δύο πρώτες ψηφοφορίες.

Αν κανένας δεν συγκεντρώσει 11 ψήφους, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται Δήμαρχος αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία από όσους συμμετέχουν, όποιος έλθει πρώτος δηλαδή χωρίς να χρειάζονται οι 11 ψήφοι.

Ο συγκεκριμένος τρόπος ψηφοφορίας επιτρέπει ακόμα και στην τρίτη να υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον γιατί μέχρι το τέλος μπορεί να γίνουν ανατροπές με συμμαχίες.

Δεν πάμε στην τρίτη ψηφοφορία αναγκαστικά με τους δύο πλειοψηφήσαντες αλλά με όλους που βάζουν, εκτός αν αποσυρθούν.

Καταλαβαίνετε λοιπόν το "παζάρι" και τα ενδεχόμενα.

Αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι σίγουρο ότι δεν θα πάμε στην αρχή με δύο υποψηφίους μόνο γιατί σε αυτή την περίπτωση θα εκλεγεί ο ένας από αυτούς κάτι που οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν θέλουν για τους δικούς του λόγους ο καθένας.

Οι δεσμεύσεις που έχουν οι δύο κύριοι υποψήφιοι, Κωστούρος και Μπαρού, από τους άλλους συμβούλους για σίγουρη ψήφο, δεν ξεπερνούν τους δύο με τρεις για τον καθένα.

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα και προβλέπω ότι δεν θα αλλάξει και πολύ μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας.