Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Το "κλίμα" τις πρώτες μέρες της Συγκυβέρνησης

Ο Prefadoros όλη την ημέρα, χτες Δευτέρα, γύριζε σε στέκια του Ναυπλίου και συνάντησε πολλούς φίλους, απλούς ανθρώπους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την πολιτική αλλά και στελέχη κομμάτων που έχουν ρόλους σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.

Η γενική εικόνα μεταφράζεται στο ότι όλοι πιστεύουν ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεταβατική ολιγόμηνη κατάσταση αλλά σε κάτι που θα φέρει ανατροπές στο πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε ως τώρα.



Καθολική άποψη που φαίνεται να διαμορφώνεται, είναι ότι ήρθε ο καιρός αυτό το νέο που όλοι προσδοκούν, ο καθένας βέβαια όπως το αντιλαμβάνεται και το θέλει, να γίνει πράξη με αλλαγές στο δικομματικό σύστημα που μονοπώλησε την εξουσία από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και που αποδείχτηκε ανίκανο τελικά να διαχειριστεί τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε.

Με κλονισμένη την εμπιστοσύνη στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τους ίδιους τους οπαδούς τους, οποιαδήποτε Κυβέρνηση του ενός ή ακόμα και των δύο στο μέλλον δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε για λίγους μήνες.

Εφόσον το αστικό σύστημα θέλει να συνεχίσει να έχει την πρωτοβουλία και την εξουσία στη χώρα θα πρέπει να δώσει λύση πέρα και πάνω από τα κόμματα του συστήματος.

Αυτό δείχνει να επιχειρεί με τη Συγκυβέρνηση, μοιάζει σαν πρόβα για τις μελλοντικές εξελίξεις και μορφές εξουσίας που θέλει να επιβάλλει.

Πλέον έχει και το τεκμήριο, Παπανδρέου και Σαμαράς και οι αρχηγικοί μηχανισμοί τους, απεδείχθη ότι δεν μπορούν ούτε να τους εμπιστευτούν ούτε και οι ίδιοι να τα καταφέρουν.

Μπορεί ακόμα για λίγο να τους είναι χρήσιμοι και θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, οι αλλαγές όμως θα τους ξεπεράσουν γιατί οι σχεδιασμοί πάνε πολύ πιο μακριά και θα τους αφήσουν στο κάδρο μέχρι το νέο σκηνικό να παρουσιαστεί με το νέο έργο και τους νέους πρωταγωνιστές.

Όσο θα παίζουν τον πρώτο ρόλο Παπανδρέου και Σαμαράς, τόσο θα συρρικνώνεται η αστική υπεροχή του συστήματος υπέρ της Αριστεράς και τόσο θα μπαίνει σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που θέλουν να αποφύγουν.

Αυτό ήταν το συμπέρασμά μου, και αν αυτό είναι το συμπέρασμα στο συντηρητικό Ναύπλιο, τότε πιστεύω ότι ο προβληματισμός και αυτό που όλοι βλέπουν είναι η ανατροπή αυτού που μέχρι τώρα ζούσαμε.

Να ελπίσουμε οι νέοι συσχετισμοί που έρχονται να έχουν τελικά πυρήνα και αφετηρία υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και όχι εντολοδόχους του συστήματος για αναπαραγωγή της ίδιας πολιτικής και κοροϊδία του Λαού.

Πάντα όταν υπάρχουν δομικές αλλαγές στο σύστημα είναι ευκαιρία για το Λαό να βελτιώσει τη θέση του.

Το πως και με ποιο τρόπο είναι γνωστό, ένα βήμα αριστερά.