Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το χρέος των δημοτών θα "φάει" το Δήμο ή το Δήμαρχο;

Συνέντευξη τύπου έδωσε προχθές ο Δήμαρχος Ναυπλιέων για τον ένα χρόνο από τις εκλογές για να κάνει ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της Δημαρχίας του.

Αναφέρθηκε σε κάποια έργα που γίνονται, σε κάποια που μελετούνται και σε κάποια που έχει ζητηθεί να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και "φόρτωσε" την ευθύνη κυρίως στην Κυβέρνηση που έχει περικόψει τις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ναυπλιέων.



Θα ήταν μια βαρετή συνηθισμένη συνέντευξη ενός αιρετού αν ένα μεγάλο κομμάτι της δεν αφορούσε το καυτό θέμα των χρεών μεγάλου μέρους των Δημοτών που χρωστούν διάφορους φόρους και τέλη.

Ο Prefadoros έχει αναφερθεί στο πρόβλημα και ότι είναι αδύνατο, σύμφωνα με το Νόμο, να μην εισπραχθούν όσο και αν μερικοί υποψήφιοι καθησύχαζαν προεκλογικά τους οφειλέτες ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ας δούμε τι είπε ο Δήμαρχος:

"Χαρακτηριστικά και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των προβλημάτων σας αναφέρω ότι πριν από δέκα μήνες, με την έναρξη λειτουργίας του ενιαίου Δήμου μας, δημότες και επιχειρήσεις όφειλαν το ποσό των 3.765.000€ .

Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να εισπράξουμε μόνο 405.000€. Δηλαδή έχουμε εισπράξει μόνο το 11% αυτών που μας οφείλονται."

Τα ερωτήματα είναι δύο προς τον Δήμαρχο, γιατί άφησε να διογκωθούν οι οφειλές τα προηγούμενα χρόνια και πόσο είναι σήμερα το χρέος αφού τα 3.765.000 Ευρώ ήταν προ δεκαμήνου.

Και ο Δήμαρχος στη συνέχεια μπαίνει στο "ζουμί" που είναι και πολύ καυτό:

"Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί σημειώματα στη Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου στη Δ.Ο.Υ. Άργους και σε 39 ακόμη Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας που αφορούν 1.113 οφειλέτες του Δήμου και κατόπιν αυτού αδυνατούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα μέχρις ότου εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο.

Επίσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία για κατασχέσεις σε μεγαλοοφειλέτες του Δήμου, έχουν επιδοθεί με δικαστικούς κλητήρες μέχρι σήμερα 48 κατασχετήρια και αναμένουμε τις αντιδράσεις τους.

Δεν απειλώ κανέναν, ούτε επιθυμία μας είναι να προβούμε σε κατασχέσεις καταστρέφοντας επιχειρηματίες και οικογένειες. Όμως σύμφωνα με το νόμο αν δεν το κάνουμε θα βρεθούμε εμείς κατηγορούμενοι, γιατί η μη είσπραξη των εσόδων, σημαίνει για τον κάθε Δήμαρχο παράβαση καθήκοντος και έκπτωση από τη θέση του Δημάρχου, και επιπλέον η μη είσπραξη εσόδων αποτελεί ποινικό αδίκημα."

Ήρθε λοιπόν η ώρα της πληρωμής, η οδυνηρή ώρα της πληρωμής μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Όσοι χρωστάνε θα κάνουν ότι μπορούν για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να πάρουν παρατάσεις, ο Δήμος όλο και κάτι θα εισπράξει και εν πάση περιπτώσει δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από αυτά τα χρέη, όπως δεν χρεοκόπησε και μέχρι τώρα.

Αυτός όμως που θα εισπράξει σίγουρα τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση 1.113 συμπολιτών μας είναι ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς.

Έγραφα πριν από μια βδομάδα "Οι επαγγελματίες στη μέγγενη του Δήμου Ναυπλιέων" γιατί είχα γίνει δέκτης των πρώτων αντιδράσεων.

Μπορεί ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς να βρήκε αφορμή για τη συνέντευξη τον ένα χρόνο από τις εκλογές, αραδιάζοντας γνωστά πράγματα, η αιτία όμως ήταν να δικαιολογηθεί για τον τρόπο που θα προχωρήσει η είσπραξη και να μειώσει την αγανάκτηση.

Σκεφτείτε χίλιους τόσους συμπολίτες δυσαρεστημένους από τον τρόπο που χειρίστηκε ο Αναγνωσταράς το θέμα, προσθέστε και τους εργαζόμενους και γονείς από τους Παιδικούς Σταθμούς, βάλτε και τα μέλη και τους φίλους της Φιλαρμονικής και θα δείτε ότι μαζεύονται επικίνδυνα πολλοί οι αγανακτισμένοι.

Και με τόσους αγανακτισμένους στο προπύργιο σου, το Ναύπλιο, η Βουλευτική εκλογή δεν θα είναι καθόλου εύκολη όσο έμοιαζε λίγους μήνες πριν.

Ξέρει καλά, ο πολιτικά έμπειρος Δήμαρχος, ότι αυτά τα προβλήματα μαζί με την κόπωση του εκλογικού σώματος που φάνηκε ήδη από τις περσινές Δημοτικές εκλογές, στο πρόσωπό του, δεν μπορούν να εξισορροπηθούν από συμμαχίες με τους μελλοντικούς υποψήφιους Δημάρχους και τον έλεγχο του αντικαταστάτη του.

Αυτά στην πολιτική δεν γίνονται, και όταν γίνονται ο μόνος που ωφελείται είναι ο επόμενος και ποτέ ο προηγούμενος.

Το πολύ σε πέντε μήνες έχουμε εκλογές, αν παραμείνει Δήμαρχος ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς μέχρι τότε ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εκλογής του, γιατί θα προστεθούν και άλλα προβλήματα σε αυτά που ήδη έχει να λύσει.

Η μόνη καθαρή και πολιτικά ορθή επιλογή του Αναγνωσταρά είναι να παραιτηθεί τώρα και να απεμπλακεί από τη Δημαρχιακή φθορά, τη δική του αλλά και να αφήσει το Δήμο να προχωρήσει με το νέο Δήμαρχο που θα επιλέξουν οι Σύμβουλοι του Συνδυασμού του.