Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η καλή τύχη του Παναγιώτη Αναγνωσταρά

Πριν από ένα περίπου χρόνο σε μια συζήτηση με τον Χρήστο Γραμματικόπουλο για τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά μου είχε πει "έχει ικανότητες ο Τάκης αλλά είναι και φοβερά (πολιτικά) κωλόφαρδος".

Συμφώνησα με μια μικρή ένσταση, "ικανότητες σίγουρα έχει αλλά η κωλοφαρδία μπορεί κάποια στιγμή να τον εγκαταλείψει".


Γιατί το θυμήθηκα; μα γιατί φαίνεται ότι ξαφνικά όλα πηγαίνουν στραβά για τον Δήμαρχο.

Θες οι συγκυρία; θες η μετάβαση στον Καλλικράτη; θες οι ανεπάρκειες και οι φιλοδοξίες των Συμβούλων του; θες ότι άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου από αυτόν που τόσα χρόνια είχε συνηθίσει; θες η φυσιολογική κόπωση; θες οι λάθος επιλογές σε ζητήματα με ευρύτερη απήχηση; θες οι δεσμεύσεις που δύσκολα ικανοποιούνται; θες η αγωνία για το πολιτικό του μέλλον;

Όλα μαζί με την ανάλογη βαρύτητα, ίσως και άλλα, είναι πλέον εμφανές ότι οδηγούν τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά σε ολική κάμψη της δυναμικής που είχε αποκτήσει και χτίσει για τόσα χρόνια ως του αδιαφιλονίκητου ηγέτη που κερδίζει τις μάχες και με την εύνοια της τύχης.

Τις ικανότητες είπαμε τις έχει, τότε τι είναι αυτό που τον οδηγεί στην πτώση; η μεταφυσική της τύχης;

Δεν νομίζω, οι ικανότητες και για όσο αυτές λειτουργούν στα όριά τους και δεν δημιουργούν ψευδαισθήσεις είναι αρκετές για να σου δώσουν υπεροχή, όταν όμως ξεπερνούν αυτά τα όρια και εμπλουτίζονται με στοιχεία που ξεπερνούν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες σου, στη συγκεκριμένη έστω στιγμή, τότε η κατάρρευση έρχεται χωρίς να το καταλάβεις.

Το έχω ξαναγράψει, άλλο η κυριαρχία σε μια έστω μεγάλη πόλη και άλλη τελείως μια αποδοχή σε όλο το Νομό.

Εφαρμόζοντας μερικούς κανόνες, τρικ και συμμαχίες μπορούσες εύκολα να γίνεις Δήμαρχος στο παλιό Ναύπλιο αν φυσικά είχες τα στοιχειώδη προσόντα και οι αντίπαλοί σου δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις μεθόδους σου.

Αυτό φάνηκε καθαρά στις εκλογές του διευρυμένου Δήμου που τα ποσοστά του Παναγιώτη Αναγνωσταρά έπεσαν, όχι μόνο σε όλο το νέο Δήμο αλλά και στο Ναύπλιο, δεκαπέντε μονάδες.

Οι προειλημμένες αποφάσεις του Δημάρχου τον οδηγούν στη Βουλευτική υποψηφιότητα ενώ θα έπρεπε να τον προβληματίσει το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών και να αλλάξει πιθανόν αυτές τις αποφάσεις.

Δεν το έκανε, όπως όλα δείχνουν, και κατά τη γνώμη μου θα πληρώσει αυτές τις επιλογές.

Η κωλοφαρδία δεν έχει κανόνες και δεν κάνει συμβόλαια.