Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση και από το Ναυτικό Όμιλο Ναυπλίου στο Δήμαρχο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναύπλιο, 16 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητέ κ. δήμαρχε,

Διαβάσαμε πολύ προσεκτικά την απάντησή σας στη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου του ΝΟΝ με τίτλο «2 χρυσά μετάλλια – ηχηρό μήνυμα!» και έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:


Συμφωνούμε ότι η πρώτη επιλογή για όλα τα παιδιά, αθλούμενα και μη, είναι τα σχολεία. Εμείς όμως ουδέποτε θέσαμε δίλημμα σχολείο ή άθληση (ή φιλαρμονική ή θέατρο ή χορωδία κλπ., κλπ.). Εσείς που θέτετε τέτοια ζητήματα, φαίνεται πως έχετε και τη λύση. Την πιο απλή: κλείσιμο (του κολυμβητηρίου)!!!

Όσο για τη μικρή αθλήτρια Αντωνία Ντρούλια (και τους δεκάδες συναθλητές που έχετε στείλει...στο σχολείο τους), της αξίζουν πιο πολλά συγχαρητήρια απ’ όσα νομίζετε, γιατί οι «σημερινές χειμερινές συνθήκες προπόνησης» δεν είναι απλώς «δύσκολες», εσείς φροντίσατε να καταστούν ανύπαρκτες.

Ο ΝΟΝ δεν μπήκε ποτέ ούτε θα μπει στη λογική τέτοιων ψευτοδιλημμάτων. Και το σπουδαιότερο: δεν επέρριψε καμιά ευθύνη στο ΔΟΠΠΑΤ (μέχρι σήμερα). Και ο λόγος είναι απλός: διότι δε μας έχει ενημερώσει ακόμη όχι μόνο για το πότε θα ξαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο (αυτό και μόνο αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή μας), αλλά ούτε και για την απόφασή του να το κλείσει και κυρίως τους λόγους για τους οποίους το έκλεισε. Ευθύνες, λοιπόν, θα αναζητήσουμε ΤΩΡΑ, μετά τη συμπλήρωση δυο (2) μηνών ακριβώς από το αυθαίρετο κλείσιμο του κολυμβητηρίου, αφού η υπομονή και η κατανόηση που απαιτήθηκε να δείξουμε, προς όλους τους αρμοδίους, σε σχέση με τη λειτουργία του κολυμβητηρίου εξαντλήθηκε.

Ευθύνες επιρρίπτουμε τώρα, γιατί οι από Σεπτέμβριο 2011 επιστολές μας προς το ΔΟΠΠΑΤ δεν απαντήθηκαν ποτέ ούτε τέθηκαν προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Επειδή λοιπόν το θέμα του κόστους θέρμανσης και συντήρησης του κολυμβητηρίου έχει συζητηθεί πολλές φορές, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι όλες οι προτάσεις μας (έστω και προφορικές) με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης ουδέποτε εισακούστηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Όσο για τα χρήματα που διέθετε ο Δήμος Ναυπλίου, να αναφέρουμε απλά ότι ήταν επιχορηγήσεις της ΓΓΑ λόγω της ύπαρξης ναυταθλητικών σωματείων. Από κει και πέρα… ήταν καθαρά θέμα ορθολογικής διαχείρισης και προγραμματισμού των κατά καιρών διοικήσεων του ΔΑΚΝ, που εσείς προσωπικά επιλέγατε. Αναφορικά τώρα με τα κολυμβητήρια Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ν. Ιονίων Νήσων (περιφέρεια στην οποία ανήκουν τα σωματεία της περιοχής μας) είναι άπαντα ανοιχτά, πλην ενός: του Ναυπλίου! Τι καλύτερο ως δήμοι ή αθλητικοί οργανισμοί κάνουν αυτοί; Με δυο-τρία τηλεφωνήματα θα είχατε πληροφορηθεί τις εμπειρίες τους και πώς βρήκαν τη λύση, αντιμετωπίζοντας τα ίδια ακριβώς «διλήμματα»!!! Πολλά είναι τα κολυμβητήρια που αντιμετώπισαν πρόβλημα ανά την Ελλάδα. Αλλά τα περισσότερα βρήκαν λύση. Το δικό μας ανήκει στα λιγότερα. Σε κανένα όμως δεν επιδείχθηκε τέτοια απαξίωση του ρόλου των ναυταθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων, όσο στο δικό μας δήμο.

Όσον αφορά το θέμα των εσόδων για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, είχαμε προτείνει άπειρες λύσεις στο παρελθόν και σε σειρά προέδρων και συμβουλίων του πρώην ΔΑΚΝ, αλλά ουδέποτε εισακουστήκαμε ή μας αντιμετώπισαν σοβαρά. Η εμπειρία μας επί αυτών των θεμάτων είναι τεράστια (μια που εμείς επισκεπτόμαστε πολλά και διαφορετικά κολυμβητήρια ανά την Ελλάδα, λόγω της συμμετοχής των αθλητών μας σε αγώνες κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης) και καλό θα ήταν, εκτός των προσωπικών σας συμβούλων επί αθλητικών θεμάτων, να ζητούσατε και τη γνώμη μας.

Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά, αφού ο ΔΟΠΠΑΤ (με τον οποίο σας επαναλαμβάνουμε δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα, αλλά θα το κάνουμε ΤΩΡΑ, που νιώθουμε πλέον την ανάγκη να δημοσιοποιήσουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους τα γεγονότα όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα), του οποίου τη σύσταση μάλιστα είχαμε χαιρετίσει δημόσια, υπήρξε ουσιαστικά ακέφαλος διοικητικά μέχρι την τελική σας παραίτηση στις αρχές Ιανουαρίου, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη δημόσια πρόσκληση και προθυμία μας για αρωγή στο έργο του και το κυριότερο ανακοίνωσε το κλείσιμο του κολυμβητηρίου στις 12 Δεκεμβρίου 2011, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση του Δ.Σ., χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη του Οργανισμού και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη της Επιτροπής Αθλητισμού του Οργανισμού.

Γνωρίζετε κ. δήμαρχε ότι η επικεφαλής σύμβουλος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΔΟΠΠΑΤ έδειξε φανερά αιφνιδιασμένη στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2011 με αυτή την απόφαση;

Γνωρίζετε κ. δήμαρχε ότι το μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του ΔΑΚΝ παραιτήθηκε από την Επιτροπή Αθλητισμού του ΔΟΠΠΑΤ στην ίδια συνεδρίαση, γιατί όπως δήλωσε, δεν είχε ενημερωθεί καν για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου;

Γνωρίζετε κ. δήμαρχε ότι στην ίδια συνεδρίαση και σε παράσταση που έκαναν μέλη του Δ.Σ. του ΝΟΝ και γονείς αθλητών, η υπεύθυνη αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ δήλωσε «αναρμόδια» και «άσχετη» σε θέματα αθλητισμού;

Τελικά ποιος αποφασίζει για τη λειτουργία ή μη του κολυμβητηρίου; Και το σπουδαιότερο ερώτημα: για ποιους πραγματικά λόγους έκλεισε το κολυμβητήριο;

Κλείνοντας κ. δήμαρχε, θα σας θυμίσουμε ότι το έτος 2011 το κολυμβητήριο έκλεισε τρεις (3) φορές: (α) από Φεβρουάριο μέχρι τέλη Μαΐου, (β) το μήνα Οκτώβριο, (γ) από 14 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 το κολυμβητήριο λειτούργησε με δωρεά καύσιμης ύλης από χορηγούς που εξασφάλισαν ο ΝΟΝ και φίλοι του υγρού στίβου. Είχαμε δηλαδή εξοικονόμηση πετρελαίου για 6,5 μήνες, δηλαδή 195 ημέρες, δηλαδή εξοικονόμηση 234.000 € (σύμφωνα με τα στοιχεία κατανάλωσης που δώσατε εσείς), ποσό το οποίο είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που εσείς δηλώσατε ότι στοιχίζει ετησίως η θέρμανση μαζί με τη συντήρηση της πισίνας. Πού διατέθηκε αυτό το ποσό; Μήπως για θέρμανση σχολείων; Υπήρξε και πέρσι τέτοιο «δίλημμα»;

Ελπίζουμε πως μετά από τα παραπάνω θα αρχίσετε να αναζητάτε την αλήθεια και την πραγματική κατάσταση. Εμείς θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε ώστε να μη βρίσκεστε μπροστά σε «κατασκευασμένα» διλήμματα.

Το Δ.Σ. του ΝΟΝ