Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πως θα γίνει η εκλογή νέου Δημάρχου στο Ναύπλιο

Αν θεωρήσουμε δεδομένο, όπως όλα δείχνουν, ότι ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς θα εγκαταλείψει τη Δημαρχία για την υποψηφιότητα στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, που μάλλον δεν αργούν, τη θέση του στο ανώτερο αξίωμα του Δήμου θα διεκδικήσουν Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Για τους ενδιαφερόμενους και τη μάχη που ήδη έχει ξεκινήσει θα τα πούμε σύντομα, σήμερα ας δούμε πως θα γίνει η εκλογή του επόμενου Δημάρχου Ναυπλιέων αλλά και τι προβλέπεται για τους Ειδικούς Συμβούλους και Συνεργάτες του τωρινού Δημάρχου που η θέση τους δεν είναι εξασφαλισμένη με την εκλογή του καινούργιου.


NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
7 Ιουνίου 2010

Άρθρο 54
Παραίτηση αιρετών

1. Η παραίτηση του δημάρχου υποβάλλεται εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και γίνεται οριστική, αφότου ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την αποδεχθεί ή μετά την παρέλευση ενός μηνός από την κατάθεση της σχετικής δήλωσης στο πρωτόκολλο.

2. Ο δήμαρχος που παραιτείται προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καταλάβει θέση δημοτικού συμβούλου και, στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης δημοτικός σύμβουλος. Τη βούλησή του αυτή γνωστοποιεί εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνυποβάλλοντας τη δήλωση παραίτησής του από το αξίωμα. Η θέση του δημοτικού συμβούλου καταλαμβάνεται από την ημερομηνία εκλογής του νέου δημάρχου.

Άρθρο 60
Εκλογή νέου δήμαρχου

1. Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δήμαρχο. Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως.

2. Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτεί η παράγραφος 1 γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την εκλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά.

Αυτά για την παραίτηση και την εκλογή του Δημάρχου.

Οι συμβάσεις των Συμβούλων προβλέπουν:

Άρθρο 5, Λύση Σύμβασης.

1. Η θητεία της δεν μπορεί να υπερβεί τη θητεία της Δημοτικής Περιόδου, ενώ δύναται να λήξη σε οποιαδήποτε περίοδο.

2. Η σύμβαση λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την παραίτηση και την καταγγελία της, η την πάροδο 20 είκοσι ημερών από την αποχώρηση του δημάρχου, εφ όσον ο αντικαταστάτης του δεν ολοκληρώσει με πράξη του την συγκατάθεση του για τη διατήρηση του συμβαλλομένου.

Θα έχουμε να γράφουμε τις επόμενες ημέρες.