Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2011

Αντιγράφω από την Ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 

"Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του ποσοστού κατά 10% τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα περίπου 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και των ασθενειών αυτών υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως – σύμφωνα με την Δ.Ο.Ε. - περίπου στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Η Δ.Ο.Ε. έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών ανά τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη συμβολικά. Αρχικά καθιερώθηκε από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Αμερική και στο Καναδά, εις μνήμην των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Η Διεθνής Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Συνδικάτων και η Ομοσπονδία Διεθνών Συνδικάτων μετέτρεψαν την ημέρα αυτή σε παγκόσμια εκδήλωση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία διευρύνοντας το περιεχόμενό της με την έννοια της αειφόρου εργασίας."


Βαρύς ο ανθρώπινος φόρος για να λαδώνονται με αίμα τα γρανάζια της μηχανής του Καπιταλισμού.

Τα νούμερα, οι άνθρωποι δηλαδή, είναι τρομακτικά.

2,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους και 430 εκατομμύρια σακατεύονται για να στέκεται όρθιο το όνειρο της ελεύθερης οικονομίας και του ψεύτικου ευδαιμονισμού μας.

Παρακμή, απαξίωση και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής.

Χρειάζεται να προσθέσω τίποτα;