Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η παγίδα των απευθείας αναθέσεων

Αναφέρθηκα πολλές φορές στις απευθείας αναθέσεις που προβλέπονται στους Προϋπολογισμούς Άργους και Ναυπλίου και μάλιστα στα όρια της Νομιμότητας.

Είναι γνωστό και έχει καταγγελθεί, χρόνια τώρα, ότι οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν "δώρο" για τους Δημάρχους που το προσφέρουν όπου θέλουν.

Είχα δε αναφέρει ότι μπορεί να είναι μια "προνομία" των Δημάρχων αποτελεί όμως και παγίδα γιατί είναι κριτήριο πολιτικής και ηθικής συμπεριφοράς από μέρους τους.

Πριν λοιπόν συμπληρωθούν πέντε μήνες Δημαρχίας του Δημήτρη Καμπόσου έρχονται Αργείοι Επιστήμονες Τεχνικοί, με αφορμή τρεις απευθείας αναθέσεις ίδιου ποσού 11.600 + ΦΠΑ ευρώ σε εκτός Νομού μελετητικά γραφεία, και λένε:

"...μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα κριτήρια επιλογής μελετητών δεν είναι αυτά που ορίζει η ηθική και η λογική και κυρίως ο Νόμος της διαφάνειας..."

Δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο μόνο την ανακοίνωση που τα λέει όλα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΡΓΟΥΣ
Νικηταρά 2 – Άργος – 21200 )

ΑΡΓΟΣ 17 / 5 / 2011

Προς :

1. τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών
κ. Δημήτριο Καμπόσο

2. τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Άργους-Μυκηνών
Κ. Ιωάννη Μαλτέζο

3. όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους
Άργους-Μυκηνών

Κύριε Δήμαρχε

πληροφορηθήκαμε μέσω της "ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ" ότι αναθέσατε τρείς (3) τοπογραφικές μελέτες ποσού 11600+φπα η κάθε μία, σε τρείς μελετητές με έδρα εκτός Νομού Αργολίδας.

Σε μιά εποχή που η ανεργία και η οικονομική κρίση απειλούν την επιβιωσή μας ως επαγγελματίες του Δήμου Αργους-Μυκηνών, η αποφασή σας αυτή μας δημιουργεί πολλές ανησυχίες και ερωτηματικά γιά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσθε την στήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου μας και γενικά την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων όπως οφείλετε σύμφωνα με την πρωταρχική αρμοδιοτητά σας που ορίζει ο Νόμος (άρθρο 58 παρ. 1 Ν.3852/10)

Στο Δήμο μας κύριε Δήμαρχε υπάρχουν μελετητές και γραφεία που ασχολούνται αποκλειστικά με μελέτες τοπογραφίας - πολεοδομικές - συγκοινωνιακές - αρχιτεκτονικές - στατικές -μηχανολογικές κλπ. και έχουν να επιδείξουν μεγάλο έργο και σε ποσότητα αλλά κυρίως σε ποιότητα. (Π.χ. Διευθετήσεις ρεμάτων,Συγκοινωνιακή μελέτη δρόμου αρχαιολογικών χώρων, νέος δρόμος Αγ.Ελεούσας-Ν.Τίρυνθας, Κυκλικοί κόμβοι Αγ.Ελεούσας, Νέου Ροεινού, Αγ.Αδριανού κ.ά καθώς επίσης και συμμετοχές σε μεγάλα εθνικά έργα όπως ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ,αγωγός φυσικού αερίου Πελ/σου )

Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στα γραφεία αυτά ξεπερνά τους 30 ίσως και παραπάνω , οι οποίοι περιμένουν από την ίδια την πόλη τους την στήριξη γιά να μπορέσουν και να προσφέρουν έργο και γιά να διατηρηθούν ενεργοί.

Τα γραφεία μας έχουν σταθεί στο πλευρό του Δήμου , και έχουν προσφέρει πολλές φορές την βοηθειά τους σε δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα το σχέδιο πόλης Άργους, τις Ζ.Ο.Ε., διορθώσεις υψομετρικών μελετών, αποτυπώσεις για κατασκευές έργων, κλπ. αφιλοκερδώς, στα πλαίσια της προσφοράς στον τόπο μας .

Οι αδικαιολόγητες απ' ευθείας αναθέσεις δίχως καν να έρθετε σε επαφή με το ντόπιο μελετητικό δυναμικό του Δήμου, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα κριτήρια επιλογής μελετητών δεν είναι αυτά που ορίζει η ηθική και η λογική και κυρίως ο Νόμος της διαφάνειας αλλά κάποια άλλα τα οποία αδυνατούμε να κατανοήσουμε.

Η άποψη αυτή επαληθεύεται από εσάς τον ίδιο όταν στις αποφάσεις ανάθεσης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου αναφέρεται ότι "υπήρξε μεγάλη έρευνα για προσφορές από εσάς τον ίδιο και τον αντιδήμαρχο (ποιός ?) και οι επιλεγόμενες ήταν οι πιο οικονομικές με μεγάλη διαφορά και αυτό γιά το συμφέρον του Δήμου πάντα , προκειμένου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο Δήμος " Άλλωστε η ανάθεση που έγινε εξαντλεί το μέγιστο ποσό που μπορεί να ανατεθεί με απ' αυθείας ανάθεση.

Κύριε Δήμαρχε επειδή για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι μας θίγουν κατ' αρχήν σαν πολίτες αυτού του τόπου, σαν επιστήμονες και σαν επαγγελματίες που βιώνουμε σε αυτή την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια και κάνουμε αγώνα για να κρατηθούμε ζωντανοί και να αναδείξουμε και την πόλη μας, σας προτείνουμε επειδή πράγματι είναι δύσκολοι οι καιροί :

-Να ακυρώσετε άμεσα τις υπ. αρ. 63,64,65/2011 αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του Δήμου περί αναθέσεων μελετών σε μελετητές εκτός Νομού .

-Να μας ενημερώσετε για την μεγάλη έρευνα που διεξάγατε μαζί με τον αντιδήμαρχο γνωστοποιώντας μας τις έντυπες προσφορές που οφείλετε εκ του Νόμου να έχετε για τις μελέτες αυτές και οι οποίες σας οδήγησαν στην επιλογή σας .

-Να μας γνωστοποιήσετε το ακριβές φυσικό αντικείμενο των μελετών αυτών διότι σαν έμπειροι μελετητές μέλη του συλλόγου και του ΤΕΕ, θεωρούμε ότι έχετε εκτιμήσει λανθασμένα τις ποσότητες και αξίες των εργασιών που απαιτούνται με αποτέλεσμα να κατασπαταληθεί πιθανά άσκοπα Δημόσιο χρήμα .

-Με δική σας πρωτοβουλία ή του αντιδημάρχου να έρθετε σε ανοικτή επαφή μέσω του συλλόγου μας, με τους ντόπιους μελετητές που ενδιαφέρονται για την ανάληψη των μελετών και δεν προσεγγίσθηκαν από εσάς, έτσι ώστε να γίνουν οι μελέτες με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος στα πλαίσια εφαρμογής του Νόμου αλλά και στα πλαίσια της προσφοράς προς τον Δήμο μας, με κριτήρια ισοκατανομής έτσι ώστε να υπάρχει αντικείμενο για όλους.

-Σε περίπτωση αδράνειας από πλευράς σας , μας αναγκάζετε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα (αν και θα θέλαμε να το αποφύγουμε) στα πλαίσια της πολιτικής της διαφάνειας προκειμένου να δικαιωθούμε ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες που ορίζουν τα άρθρα 215,216,225,226, και 227 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α'/10)

Με τιμή
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο πρόεδρος

Παπαδημητρίου Αθανάσιος