Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Το πρώτο ψέμα στην πολιτική

Πάντα μου άρεσε να συζητάω με παλιούς και έμπειρους Πολιτικούς.

Από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα που έχω ακούσει σε αυτές τις συζητήσεις ήταν από παλιό Αυτοδιοικητικό του Ναυπλίου με θητεία στα κοινά πάνω από είκοσι χρόνια.

"Για έναν Πολιτικό το πρώτο ψέμα είναι το δύσκολο, μετά όλα είναι εύκολα".

Το "δούλεψα" στο μυαλό μου και κατέληξα ότι είχε δίκιο.

Ας πάρουμε την περίπτωση ενός νέου, φιλόδοξου, που μπαίνει στην πολιτική και με την ψήφο των συμπολιτών του καταλαμβάνει ένα αξίωμα στον τόπο του.


Πρόθεση και επιθυμία του είναι να συμβάλει και να βοηθήσει ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα για την πόλη και τους συμπολίτες του.

Με όπλο την ηθική του αντιστέκεται στους καλοθελητές και προσπαθεί να εφαρμόσει τα νόμιμα.

Όμως έρχεται η στιγμή που θες υπό την πίεση των ψηφοφόρων, για να καλυφτεί ο Αρχηγός ή και ένας υπάλληλος ακόμα και για κάτι που δεν πρόλαβε ή δεν ήξερε ή και πραγματικής αδυναμίας ο νέος Πολιτικός "αναγκάζεται" να πει ψέματα ή αν ακούγεται βαρύ, δεν λέει την αλήθεια για πρώτη φορά!.

Μετά, σύμφωνα με τη ρήση, είναι εύκολο και γίνεται απλή συνήθεια να μην λέγεται η αλήθεια.

Αφορμή για το σχόλιο μου έδωσε η απάντηση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Κωστούρου στο Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Γραμματικόπουλο σε ερώτηση για το Κολυμβητήριο που παραμένει κλειστό για περίπου τέσσερις μήνες.

Αντιγράφω από το blog του Χρήστου Γραμματικόπουλου nafplioneaelpida  "Σχετικά με το κολυμβητήριο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι σε λίγες ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα (υπενθυμίζουμε αντίστοιχη δέσμευση επαναλειτουργίας υπήρξε για το μήνα Μάρτιο)".

Ο Prefadoros προσθέτει ότι ο κ. Κωστούρος από το τέλος Ιανουαρίου 2011 μας ενημέρωσε ότι λόγω περιορισμών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Καλλικράτη, (καθόλου βέβαιο λέω εγώ), θα ανασταλεί για λίγες μέρες η λειτουργία του Κολυμβητηρίου και στη συνέχεια μετά από περίπου ένα μήνα ότι εντός δέκα ημερών θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του.



Έτσι μεταξύ δικαιολογιών και υποσχέσεων φτάσαμε στα μέσα του Μάη και το Κολυμβητήριο παραμένει κλειστό.

Και τι να έλεγε ρε Prefadore ο Κωστούρος;

Πολύ απλά ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το πετρέλαιο που χρειάζεται και όταν βρεθούν θα επαναλειτουργήσει το Κολυμβητήριο αναλαμβάνοντας συγχρόνως και το όποιο πολιτικό κόστος του αναλογεί.

Να αναφερθώ και στο εξ ίσου απαράδεκτο γεγονός ο Δήμος Ναυπλίου να στερείται για μήνες ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.

Μετά τις συνεχείς αναφορές των blogs για το θέμα και ερώτηση πάλι από το Χρήστο Γραμματικόπουλο ο κ. Κωστούρος λέει στις 22 Φεβρουαρίου 2011:

"Η ιστοσελίδα του Δήμου θα κοστίσει 19000€ + ΦΠΑ και έγινε με απευθείας ανάθεση. ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ".

Στις 1 Απριλίου 2011 ο κ. Κωστούρος επανέρχεται και απαντά, εδώ:

..."Όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής σας κ. Περράκη απαντώ ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση για απευθείας ανάθεση κατασκευής ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπλιέων. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία συμβατική υποχρέωση, ούτε ρήτρα."...

Στις δε 6 Μαΐου 2011 σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και σε σχετική ερώτηση απαντά:

..."Για παράδειγμα αναφέρω την υπόθεση της ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπλιέων. Πιστεύω ότι όσα είπα ήταν σωστά και βεβαίως νόμιμα. Ζητάω να με κρίνουν εκ του αποτελέσματος που θα προκύψει πολύ σύντομα"...

Δεν θα αναλύσω περισσότερο την ανακολουθία δηλώσεων που είναι προφανής ούτε και την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το θέμα, εδώ, όμως ο κ. Κωστούρος θέλοντας να αποδείξει τη συμβολή του για την ιστοσελίδα ή άλλους άγνωστους λόγους πέφτει στην παγίδα να προσωποποιεί τη λειτουργία μιας υπηρεσίας στον εαυτό του.

Μέγα ολίσθημα αγαπητέ Δημήτρη Κωστούρο, εκτός αν έχεις αναλάβει τη διευθέτηση του θέματος που καθόλου νόμιμη δεν είναι.

Γιατί πολύ απλά η ανάθεση και υπογραφή της σύμβασης γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή που δεν είσαι ούτε καν μέλος.

Αυτά λοιπόν με αφορμή "το πρώτο ψέμα".

Όσο για τον Δημήτρη Κωστούρο πραγματικά εκπλήσσομαι, γιατί σαν πολύ καλός μπασκετμπολίστας και άριστος χειριστής της μπάλας και πλεϊμέικερ γνωρίζει ότι κατάχρηση της τρίπλας οδηγεί σε λάθος.